Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Γιγάντια παγόβουνα στην Ανταρκτική «απειλούν τα ωκεάνια ρεύματα»

Απο το in.gr

Ο σχηματισμός δύο νέων γιγάντιων παγόβουνων έξω από την Ανταρκτική, και τα δύο στο μέγεθος του Λουξεμβούργου, απειλεί να επηρεάσει τα ωκεάνια ρεύματα και τη ροή οξυγόνου στις θάλασσες όλου του πλανήτη, προειδοποιούν Αυστραλοί, Γάλλοι και Γερμανοί ερευνητές.

Στις 12 ή 13 Φεβρουαρίου, ένα προϋπάρχον παγόβουνο μήκους 97 χιλιομέτρων προσέκρουσε στο άκρο ενός παγετώνα στην Ανταρκτική και απέσπασε ακόμα ένα γιγάντιο κομμάτι, μήκους 78 χιλιομέτρων, ανέφερε ο Νιλ Γιανγκ, παγετωνολόγος του Ερευνητικού Κέντρου Ανταρκτικού Κλίματος στην Αυστραλία.

Τα δύο νέα παγόβουνα, συνολικής μάζας 1.560 δισεκατομμυρίων τόνων, πλέουν τώρα 100-150 χιλιόμετρα έξω από την Ανταρκτική, νότια της Αυστραλίας.

Η παρουσία μιας τόσο μεγάλης ποσότητας πάγου σε αυτό το ανοιχτό κομμάτι θάλασσας δεν αποκλείεται τώρα να επηρεάσει τα ωκεάνια ρεύματα, εκτίμησε ο Γάλλος Δρ Στιβ Ριντούλ, κορυφαίος ειδικός του κλίματος.

Τα ρεύματα αυτά κανονικά τροφοδοτούνται από ψυχρό, πυκνό νερό που βυθίζεται στον πυθμένα έξω από την Ανταρκτική και στη συνέχεια κινείται προς άλλες περιοχές σαν υποβρύχιος ιμάντας μεταφοράς.

Η περιοχή στην οποία βρίσκονται τώρα τα παγόβουνα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της παγκόσμιας ροής ψυχρού νερού προς τον πυθμένα, ανέφερε στο BBC ο Δρ Γιανγκ.

Ο ερευνητής προβλέπει τώρα μείωση στο ρυθμό κυκλοφορίας των ωκεάνιων ρευμάτων, η οποία θα μπορούσε μάλιστα να διαρκέσει για αρκετά χρόνια.

Δεδομένου ότι το ψυχρό νερό συγκρατεί περισσότερο οξυγόνο, η μείωση του ρυθμού κυκλοφορίας θα μπορούσε επιπλέον να οδηγήσει σε πτώση της συγκέντρωσης οξυγόνου σε μεγάλες εκτάσεις των ωκεανών.

«Ενδέχεται να υπάρξουν περιοχές των ωκεανών που χάνουν οξυγόνο, και τότε, βέβαια, μεγάλο μέρος της ζωής που βρίσκεται εκεί θα πεθάνει» συμφώνησε ο Μάριο Χοπέμα, ερευνητής του Ινστιτούτου Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας «Αλφρεντ Βέγκενερ» στη Γερμανία.

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν τώρα να καταγράψουν τις αντιδράσεις των ωκεάνιων ρευμάτων προκειμένου να προχωρήσουν σε βελτιώσεις των υπολογιστικών μοντέλων για το παγκόσμιο κλίμα.

Τα δύο παγόβουνα δεν αναμένεται να λιώσουν σε λιγότερο από δύο δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου