Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Μη δεμευτική η συμφωνία για το κλίμα στην Κοπεγχάγη

Απο την TV χωρίς σύνορα

Σε μία μη νομικά δεσμευτική συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών που μετείχαν στη σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την πρόοδο αυτή «μη αρκετή» και σημείωσε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο πέρα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, ωστόσο, πως για πρώτη φορά στην ιστορία όλες οι μεγάλες οικονομίες συμφώνησαν να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και ότι η συναίνεση θα χρησιμεύσει ως βάση για παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως η συμφωνία της Κοπεγχάγης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι «τέλεια», αλλά είναι «η καλύτερη δυνατή συμφωνία».

Με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γκόρντον Μπράουν, πρωθυπουργό της Βρετανίας και τον Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρο των ΗΠΑ, «επιλέξαμε να εγκρίνουμε αυτή τη συμφωνία, η οποία είναι το αποτέλεσμα μίας διαπραγμάτευσης εξαιρετικά δύσκολης γιατί δεσμεύει ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε ο Σαρκοζί.

Το περίγραμμα της συμφωνίας που «επιτεύχθηκε», υπολείπεται κατά πολύ των φιλοδοξιών που υπήρχαν για τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης. Ακολουθούν ορισμένα σημεία-κλειδιά της «Συμφωνίας της Κοπεγχάγης».

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

«Βαθιές περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές απαιτούνται σύμφωνα με την επιστήμη... με προοπτική να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές έτσι ώστε να κρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου».

ΝΟΜΙΚΑ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Μία πρόταση που επισυνάπτεται στη συμφωνία καλεί για μία νομικά δεσμευτική συνθήκη έως τα τέλη του επόμενου έτους.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΦΤΩΧΩΝ ΧΩΡΩΝ

Το κείμενο αναφέρει: «Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους, τεχνολογία και δημιουργία ικανοτήτων προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Αναφέρει ως ιδιαίτερα ευπαθείς και έχουσες ανάγκη βοήθειας τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τα αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη και χώρες στην Αφρική.

«Οι ανεπτυγμένες χώρες θέτουν έναν στόχο κινητοποίησης από κοινού 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο έως το 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αναπτυσσομένων χωρών. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από ένα εύρος πηγών, ιδιωτικών και δημόσιων, διμερών και πολυμερών».

Ένα παράρτημα αναφέρει τις ακόλουθες βραχυπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις από ανεπτυγμένες χώρες για την περίοδο 2010-2012:

ΕΕ - 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια

Ιαπωνία - 11 δισ. δολάρια

Ηνωμένες Πολιτείες - 3,6 δισ. δολάρια

ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

Οι λεπτομέρειες για τα σχέδια μετριασμού των ρύπων περιλαμβάνονται σε δύο ξεχωριστά παραρτήματα, ένα για τους στόχους των ανεπτυγμένων χωρών και ένα για τις εθελοντικές δεσμεύσεις των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών.

Αυτές δεν είναι δεσμευτικές και περιγράφουν την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά τις δεσμεύσεις - κυμαινόμενες από τις "υπό σκέψη" για τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις "εγκριθείσες με νομοθεσία" για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ

Ένα από τα σημεία αδιεξόδου για μία συμφωνία, κυρίως επειδή η Κίνα αρνήθηκε να αποδεχθεί διεθνείς ελέγχους, το τμήμα για την παρακολούθηση των δεσμεύσεων των αναπτυσσομένων χωρών είναι ένα από τα μεγαλύτερα της συμφωνίας.

Αναφέρει πως οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να παρακολουθούν τις προσπάθειές τους και να αναφέρουν τα αποτελέσματα στα Ηνωμένα Έθνη κάθε δύο χρόνια, με μερικούς διεθνείς ελέγχους ώστε να αντιμετωπιστούν δυτικές ανησυχίες για διαφάνεια αλλά "να διασφαλισθεί ότι η εθνική κυριαρχία θα τύχει σεβασμού".

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ

Η συμφωνία "αναγνωρίζει τη σημασία της μείωσης εκπομπών από την αποψίλωση και την υποβάθμιση δασών και την ανάγκη να ενταθεί η απομάκρυνση αερίων του θερμοκηπίου από τα δάση" και συμφωνεί να παράσχει "θετικά κίνητρα" για τη χρηματοδότηση τέτοιας δράσης με οικονομικούς πόρους από τον ανεπτυγμένο κόσμο.

ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ

Αναφέρονται, αλλά όχι λεπτομερειακά. Η συμφωνία αναφέρει: "Αποφασίζουμε να επιδιώξουμε διάφορες προσεγγίσεις, περιλαμβανομένων ευκαιριών για τη χρησιμοποίηση αγορών ώστε να ενταθεί το κόστος-αποτελεσματικότητα των και να προωθηθούν οι δράσεις μετριασμού".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου