Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Ελπίδα για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος η επιλογή της Μαργαρίτας Καραβασίλη

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση το διορισμό της Μαργαρίτας Καραβασίλη στη θέση του ειδικού γραμματέα επιθεωρητών περιβάλλοντος και ενέργειας. Η αποκατάστασή της στην θέση αυτή (με νέες, πολυδιάστατες αρμοδιότητες), είναι μια επιλογή που μας γεμίζει ελπίδες ότι οι έλεγχοι θα είναι πιο αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αντισταθούν υπερασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα απέναντι στα μεγάλα και μικρά συμφέροντα.

Η ευσυνείδητη και αποτελεσματική δουλειά της στο παρελθόν αποτέλεσε την αιτία για την οποία εκδιώχθηκε. Πέρα από την προσωπική δικαίωση είναι και μια σπάνια αναγνώριση εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων που αντιστέκονται, συχνά ακάλυπτοι ή υπονομευόμενοι από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Ένας σημαντικός συμβολισμός για το δημόσιο τομέα και το κοινωνικό σύνολο.

Η περίπτωση της κας Μαργαρίτας Καραβασίλη είναι επίσης ιδιαίτερη γιατί δεν σιώπησε μετά την εκδίωξη της αλλά συνέχισε τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να συρθεί ακόμα και στα δικαστήρια, θύμα μιας αντίληψης που τιμωρεί για «παραδειγματισμό» κάθε θαρραλέα συμπεριφορά. Παρόλα αυτά συνέχισε να δίνει τον αγώνα και μέσα από τις δραστηριότητες και τα ψηφοδέλτια των Οικολόγων Πράσινων, κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι.

Ελπίζουμε ότι το κρίσιμο Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εκτός από την κατάλληλη στελέχωση (ιδίως στην νομική υποστήριξη που θα στηρίζει τις αποφάσεις των επιθεωρητών στα δικαστήρια), θα ενισχυθεί θεσμικά (επανεξέταση περιβαλλοντικών όρων σε κατηγορίες ρυπογόνων δραστηριοτήτων με βάση νεώτερα νομοθετήματα) τεχνικά (οργάνωση εργαστηρίων εντός της ΕΥΕΠ) και οικονομικά ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει το περιβαλλοντικό έγκλημα, μια από τις πιο ειδεχθείς και σταθερά ατιμώρητες μορφές εγκληματικότητας στη χώρα μας. Η επιλογή του σωστού προσώπου είναι το πρώτο αλλά απαιτούνται το συντομότερο και άλλα βήματα.

Ελπίζουμε επίσης να συγκροτηθεί άμεσα και το σώμα των επιθεωρητών ενέργειας, να στελεχωθεί και να πλαισιωθεί με όλα τα αναγκαία μέσα, ώστε να επιτελέσει ανάλογο έργο στον κρίσιμο τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, όπου υπάρχει μεγάλη υστέρηση, με βασική προτεραιότητα την ορθή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Τελικός στόχος πρέπει να είναι η θέσπιση της ΕΥΕΠ ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ, κατά τα πρότυπα των Inspectorates που έχουν συσταθεί στα λοιπά κράτη μέλη της ΕΕ. Μέχρι τότε:

* Η ΕΥΕΠ θα πρέπει άμεσα να ανασυγκροτηθεί ώστε να μπορεί να επιτελέσει αξιόπιστα το σημαντικό έργο της παρακολούθησης εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, ίση και ισότιμη μεταχείριση των ελεγχόμενων, πληροφόρηση του κοινού. Σκοπός των ελέγχων πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος και όχι απλώς η επιβολή προστίμων.
* Να θεσπιστεί ένα πλαίσιο μόνιμης και διαρκούς επικοινωνίας [διαρκής, ανοικτός διάλογος] της ΕΥΕΠ με τοπικούς συλλόγους, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, κατοίκους περιοχών που βιώνουν προβλήματα και αγωνίζονται χρόνια για την επίλυσή τους (διαμόρφωση ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας πολιτών), μέσα από την ενημέρωση, την συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη σε μια προσπάθεια αναζήτησης και εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων
* Να δημιουργηθεί ταμείο στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα πρόστιμα και θα προορίζεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς σε πληγείσες περιοχές με βάση τις αρχές της περιβαλλοντικής ευθύνης.
* Να συσταθούν στο εσωτερικό της Εθνικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

* υπηρεσία που θα έχει σαν σκοπό της την διαχείριση των περιβαλλοντικών κρίσεων (περιπτώσεις σοβαρής ρύπανσης που απειλεί την δημόσια υγεία, όπως η περίπτωση των Οινοφύτων-Ασωπού, της Μεσαππίας στην Εύβοια, του Κορινθιακού, Κορώνειας, Μαλιακού, κλπ., και θα υπάρχει και ανάγκη συντονισμού με άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες,
* υπηρεσία για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη, που θα εξετάσει και την ανάγκη τροποποιήσεων αυτής, ώστε να αντικατοπτρίζει ορθότερα τις προθέσεις της αρχικής Οδηγίας και


Συγχαίρουμε την κα Καραβασίλη για την νέα της θέση και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα στηρίξουμε το έργο αυτό επαγρυπνώντας και ενημερώνοντας την υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και θα ευαισθητοποιούμε όλο και περισσότερους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου