Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Επιδοτούμενη απόσυρση κλιματιστικών: υπέρ του περιβάλλοντος ή της κατανάλωσης;

Απο το TV Χωρίς Σύνορα



Ανεπαρκές και αποσπασματικό χαρακτηρίζεται ήδη το νέο μέτρο της κυβέρνησης για την επιδοτούμενη απόσυρση των παλιάς τεχνολογίας κλιματιστικών, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται την προηγούμενη εβδομάδα. Το Tvxs.gr επικοινώνησε με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος μας μίλησε για τα αδύνατα σημεία του νέου μέτρου, το οποίο αγγίζει το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας επιφανειακά.

Περισσότερα από 2.000 κλιματιστικά μηχανήματα νέας τεχνολογίας πωλήθηκαν εντός των δύο πρώτων εικοσιτετραώρων εφαρμογής του επιδοτούμενου μέτρου απόσυρσης. Ωστόσο, επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αυτό το μέτρο είναι πιθανόν να επιβαρύνει το πρόβλημα αφού, τα κλιματιστικά δεν καταναλώνουν μόνο μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και περιέχουν αέρια τα οποία είναι ισχυρότατα ως αέρια του θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες προτείνουν να χρησιμοποιούνται όλοι οι πιθανοί εναλλακτικοί τρόποι ψύξης και, εφόσον συνεχίσει να υπάρχει ανάγκη, να λειτουργεί συμπληρωματικά το «σωστό» κλιματιστικό - πάντα με ήπια χρήση.

Αυτό το μέτρο είναι ενδεικτικό της επιδερμικής αντιμετώπισης από την κυβέρνηση των σοβαρών προβλημάτων της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το κύριο μέλημα για την εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να είναι η μόνωση των κτιρίων, τα οποία στην Ελλάδα στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα και χωρίς καμία μόνωση. Κατά την κατασκευή ενός χώρου, η σωστή επένδυση σε υλικά, μπορεί να οδηγήσει σε μια επένδυση με γρήγορη απόσβεση και οικολογικά χαρακτηριστικά.

Οι παρεμβάσεις για την καλύτερη μόνωση των κτιρίων θα μπορούσαν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς να βελτιώσουν τα οικονομικά της ελληνικής οικογένειας. Επιπλέον, με την προώθηση του ουσιαστικού αυτού μέτρου κατά της ενεργειακής σπατάλης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν «πράσινες» θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου