Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Πρωτοποριακή μέθοδος γεωργίας χωρίς λιπάσματα

Ενα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάς απο το TV χωρίς σύνορα

Μια πρωτοποριακή μέθοδο γεωργίας, στην οποία δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, εφαρμόζει το μοναδικό κέντρο «φυσικής καλλιέργειας» στην Ελλάδα, στο Κλησοχώρι Έδεσσας. Στο εν λόγω κέντρο θα πραγματοποιηθεί στις 21-31 Αυγούστου 2009 η «παγκόσμια γιορτή των σβώλων», με συμμετοχή εθελοντών από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Η φυσική καλλιέργεια είναι μια μέθοδος γεωργίας στην οποία δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, δε γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανιοκτονία. Εμπνευστής της είναι ο Ιάπωνας Masanobokou Fucuoka, αγρότης, φιλόσοφος και πρώην φυτοπαθολόγος, ο οποίος την ονομάζει και «μέθοδο του να μην κάνεις τίποτα». Η φυσική καλλιέργεια διαφέρει ριζικά τόσο από την επιστημονική γεωργία, όσο και από την βιολογική ή την οργανική γεωργία. Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσει τη φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και τέλος να επιτύχει την οικονομική του αυτάρκεια. Έχει μια ολιστική θεώρηση και βασίζεται στην διαισθητική, μη διαχωριστική γνώση.

Τυλίγοντας σπόρους μέσα σε σβώλους από αργιλόχωμα και σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία από εκατό και πλέον είδη σπόρων από οπωροφόρα και δασικά δέντρα, λαχανικά, σιτηρά και φυτά χλωρής λίπανσης πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών (άνοιξη-φθινόπωρο), λύνουμε ταυτόχρονα το πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους, της βελτίωσης της γονιμότητας, το πρόβλημα των ασθενειών και των προσβολών από έντομα. Το κλειδί είναι η σπορά μεγάλης ποικιλίας φυτών. (για συνέχεια εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου