Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Αφήστε τον Αχελώο στην κοίτη του, μέτρα στη Θεσσαλία για τη διαχείριση του νερού


Με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του ο κ Σουφλιάς χαρακτηρίζει ως «περιβαλλοντικά» μια σειρά καταστροφικών έργων, όπως η εκτροπή του Αχελώου, η διάνοιξη αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό κα. Ο κ. Σουφλιάς εκτίθεται έτσι σοβαρά επιβεβαιώνοντας ότι μόνο Υπουργός Περιβάλλοντος δεν είναι.


Ο Υπουργός (ΠΕΧΩ)ΔΕ κύριος Γ. Σουφλιάς ξεναγήθηκε πρόσφατα στα έργα εκτροπής του Αχελώου και ανακοίνωσε ότι «σε ένα μήνα ολοκληρώνεται η διάνοιξη της σήραγγας για την εκτροπή του Αχελώου, μήκους 17,5 χιλιομέτρων», και ότι «προχωρά η κατασκευή του φράγματος», παρά το γεγονός ότι αναμένεται η 6η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και παρά τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολλών επιστημόνων αλλά και αυξανόμενου πλέον ποσοστού αγροτών και κατοίκων που αντιλαμβάνονται ότι το έργο δεν θα λύσει το πρόβλημα διαχείρισης του νερού στη Θεσσαλία, ενώ θα προκαλέσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα σε μια μεγάλη περιοχή[1].

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα Τρίκαλα και στη Λάρισα στις 9/4 ο Ν. Χρυσόγελος, συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων «ο κ. Σουφλιάς κάνει αυτό που εφάρμοζαν οι καλόγεροι στο Μεσαίωνα, που ονόμαζαν το κρέας ψάρι και είχαν τη συνείδησή τους …ήσυχη. Αν πραγματικά πιστεύει ότι το έργο είναι περιβαλλοντικό γιατί δεν προτείνει να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους από το ΕΣΠΑ ή όποιο άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα; Ο κ. Σουφλιάς κατέχει την πρωτοτυπία να υποστηρίζει, αν και υποτίθεται Υπουργός Περιβάλλοντος, ότι ένα έργο εκτροπής ποταμού που αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική για τη βιώσιμη διαχείριση των νερών σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης είναι περιβαλλοντικό έργο!!! Δεν αντιλαμβάνεται ότι δηλώσεις σαν και αυτές εκθέτουν τον ίδιο και την αξιοπιστία της κυβέρνησης[2];

Το πραγματικό περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι η ανεπάρκεια νερού, αλλά η μνημειώδης κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων[3] που σταθερά ενθαρρύνεται από τις καταστροφικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών. Η εκτροπή του Αχελώου όχι απλώς δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αλλά θα το επιτείνει, δίνοντας την ψευδή εικόνα της ύπαρξης ανεξάντλητων υδάτινων πόρων και υποστηρίζοντας την κατασπατάλησή τους. Αν οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν με ολοκληρωμένο και σοβαρό τρόπο τα θέματα αυτά και δεν προσπαθούσαν να ξεγελάσουν τους αγρότες θα μπορούσαν με τα 600.000.000 Ευρώ που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα σε έργα για την εκτροπή του Αχελώου να έχουν λύσει το πρόβλημα με έργα τοπικής κλίμακας για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, για βελτίωση των συστημάτων άρδευσης ώστε να εξοικονομηθεί το νερό και για εξυγίανση των περιοχών που υποφέρουν από νιτρο-ρύπανση αλλά και για προστασία και καθαρισμό του Πηνειού ποταμού. Μόνο ο κ. Σουφλιάς θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο καθαρισμός του Πηνειού και των υπόγειων νερών απαιτεί την εκτροπή του Αχελώου και όχι έργα διαχείρισης των νερών και μείωση της ρύπανσης με αλλαγές στις μεθόδους καλλιέργειας».

«Όμως και το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει σαφή στάση κατά του πιο απαράδεκτου κι επικίνδυνου από περιβαλλοντική άποψη έργου στον Ελληνικό χώρο» τόνισε ο Φίλιππος Δραγούμης μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. «Ωραία τα λόγια για …πράσινη ανάπτυξη αλλά ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Τώρα πρέπει να αποδείξει το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του Α. Παπανδρέου, που προβάλλει προεκλογικά την ανάγκη στροφής προς μια πράσινη οικονομία, αν εννοεί αυτά που λέει ή απλώς τα λέει για να προσελκύσει προεκλογικά ένα ποσοστό σκεφτόμενων πολιτών που απαιτούν πλέον πραγματικές οικολογικές-πράσινες πολιτικές και μετεκλογικά θα τα ξεχάσει όλα ως συνήθως.

Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο κατά της εκτροπής, που αλλοιώνοντας το υδατικό δυναμικό της Ελλάδας μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με καταστροφικές συνέπειες τόσο στη Θεσσαλία, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία, σε μια εποχή που η σωστή διαχείριση του νερού θα αποδειχθεί κρίσιμη για την επιβίωσή μας ως είδος».



[1] Η φαραωνικών διαστάσεων "μεγάλη ιδέα" της εκτροπής του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο σταμάτησε τρεις φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (1994, 2000, 2005) για περιβαλλοντικούς λόγους και επαναπροωθείται τώρα μετά από νέα τροπολογία, ενώ δεν έγινε ουδεμία προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης των νερών στη Θεσσαλία όλα αυτά τα χρόνια, όπως θα έπρεπε.Η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου θα ανατρέψει τη λεπτή ισορροπία των οικοσυστημάτων από τις πηγές του μέχρι τις εκβολές του ποταμού κατά μήκος των 220 χλμ. πορείας του. Η εκτροπή δεν συμβαδίζει με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αφού στόχο έχει να στηρίξει εντατικές καλλιέργειες επιδοτούμενων υδροβόρων προϊόντων με ευρεία χρήση χημικών. Το έργο δεν έγινε αποδεκτό από τις υπηρεσίες της ΕΕ παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες να παρουσιαστεί με διάφορες μορφές ως φιλικό στο περιβάλλον ή απαραίτητο για τη γεωργία. Το έργο αυτό θυσιάζει φυσικούς πόρους, άγρια τοπία και έναν ολόκληρο πολιτισμό που έζησε επί αιώνες σε αρμονία με τη φύση χωρίς να βοηθάει τους αγρότες να στραφούν σε ένα βιώσιμο μοντέλο γεωργίας στο θεσσαλικό κάμπο.

[2] Με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του ο κ Σουφλιάς χαρακτηρίζει ως περιβαλλοντικά έργα μια σειρά καταστροφικών έργων, όπως η εκτροπή του Αχελώου, η διάνοιξη αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό κα. Ο κ. Σουφλιάς συνεχίζει έτσι να λειτουργεί ως κομματάρχης και όχι ως Υπουργός Περιβάλλοντος.

[3] Η Θεσσαλία καταναλώνει το 21,7% της συνολικής εθνικής κατανάλωσης νερού και η υπεράντληση νερών έχει προκαλέσει πτώση του υδροφόρου ορίζοντα κατά 100-400 σε ορισμένες περιπτώσεις και 600 μέτρα. Πανεπιστημιακές έρευνες δείχνουν ότι καταναλώνεται στη Θεσσαλία υπερβολική ποσότητα νερού, πολλαπλάσια από αυτή που καταναλώνεται σε άλλες περιοχές της χώρας ή απαιτείται πραγματικά για τις συγκεκριμένες υδροβόρες καλλιέργειες. Επιπλέον η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων έχει οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας μεταξύ των αγροτών αλλά και ρύπανσης των υπόγειων νερών που σε αρκετά σημεία είναι ακατάλληλα όχι μόνο ως πόσιμα αλλά και για οποιαδήποτε οικιακή κατανάλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου