Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Πράσινο λίφτινγκ με επιδότηση 50% για διαμερίσματα-μονοκατοικίες

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη (απο την Ημερησία)

Από τον Σεπτέμβριο θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρούν σε έργα αποκατάστασης με επιδότηση ακόμη και πάνω από 50%

Photobucket

Το «πράσινο φως» από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πήρε η κοινοτική επιδότηση του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τις εργασίες αποκατάστασης χιλιάδων ακινήτων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, εργασίες οι οποίες θα καλύπτονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το κράτος μέσω των κονδυλίων της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προχωρούν σε «λίφτινγκ» του κτηρίου τους θα επιδοτούνται ακόμη και πάνω από το 50% της δαπάνης που απαιτείται.

Το πρόγραμμα σχεδιάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης να ξεκινήσει περίπου τον Σεπτέμβριο. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος των εργασιών που θα απαιτούνται είναι για διαμέρισμα σε πολυκατοικία 1.200 τ.μ. περίπου 6-7 χιλιάδες ευρώ, με κάθε νοικοκυριό να πληρώνει το μισό ποσό αν η επιδότηση φτάσει το 50%.

Η απόσβεση από την εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάται ότι θα γίνει σε 4-5 χρόνια. Για μια μονοκατοικία, κυρίως παλαιά, οι δαπάνες μπορεί να φτάσουν τα 30.000 ευρώ, δηλαδή 15.000 ευρώ για τον ιδιοκτήτη με χρόνο απόσβεσης τα 8 χρόνια.

Εγκρίθηκε
Σε συνέντευξη Τύπου του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μ. Αγγελάκα, τονίστηκε ότι εγκρίθηκε η αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την επιλεξιμότητα των επενδύσεων για την ενεργειακή απόδοση και την ανανεώσιμη ενέργεια στη στέγαση.

Ο νέος κανονισμός θα ισχύσει άμεσα και οι κυβερνήσεις καλούνται να λάβουν αποφάσεις για το ύψος της χρηματοδότησης και την απλούστευση των διαδικασιών. Επίσης, θα τεθούν κριτήρια για την επιδότηση των δαπανών στα νοικοκυριά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ενεργειακές επενδύσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της οικοδομής και των ακινήτων, το πρόγραμμα της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων μπορεί να δώσει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Επισημαίνουν ότι αν η επιδότηση ξεπεράσει το 50% θα αποτελέσει κίνητρο για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι βασικές εργασίες που θα απαιτούνται είναι θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας και στέγης, αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων, με νέας τεχνολογίας διπλά τζάμια, νέοι καυστήρες, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, ειδικά σκίαστρα κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου