Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Νέα δημοσκόπηση μας δίνει 3,9% & 5,5% (!)

Προβάδισμα 4,5% στις βουλευτικές εκλογές και 3,4% στις ευρωεκλογές προβλέπει για το ΠΑΣΟΚ δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής. Η δημοσκόπηση επίσης καταδεικνύει τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη λειτουργία της δημοκρατίας, αλλά και τη συντηρητική στάση τους απέναντι στους μετανάστες και το ζήτημα της καταστολής.

Photobucket

Στην περίπτωση που διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, το 29,4% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία και το 33,9% ΠΑΣΟΚ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εμφανίζονται ενισχυμένοι σε σύγκριση με αντίστοιχη δημοσκόπηση προ διμήνου (με ποσοστό 3,9% έναντι 3,3%). Το ΚΚΕ φαίνεται να συγκεντρώνει το 7,1% των ψήφων, ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ το ΛΑΟΣ προτίθεται να ψηφίσει το 4,3% των ερωτηθέντων. Τα ποσοστά αυτά παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, χωρίς να αλλάζει η
σειρά των κομμάτων όσον αφορά στην προτίμηση των πολιτών. Μόνον οι Οικολόγοι Πρασίνοι θα δείξουν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μεγάλη άνοδο του ποσοστού τους στις Ευρωεκλογές, το οποίο θα ανέλθει στο 5,5%.

Όσον αφορά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να προηγείται του Γ. Παπανδρέου (37,6% έναντι 33,3%). Τέλος, οι πολίτες που πιστεύουν ότι το σκάνδαλο Παυλίδη δεν αποτελεί λόγο για να διεξαχθούν βουλευτικές μαζί με τις ευρωεκλογές, υπερτερούν αριθμητικά εκείνων που επιθυμούν τις κάλπες.

Στο κοινωνικό πεδίο, το 66,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η οικονομική κρίση επηρέασε συνολικά τη ζωή του, και όχι μόνο τα οικονομικά του σπιτιού του, ενώ οι περισσότεροι φέρεται να τίθενται κατά της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας (54,8%) και να κρίνουν «δίκαιη και απαραίτητη» την επιτήρηση (74,4%). Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση φέρεται μάλλον να κατηγορούν εξίσου και τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας (58,2%), παρά μεμονωμένα τη μία ή την άλλη παράταξη.

Συντηρητικοί εμφανίζονται οι ερωτηθέντες στο ζήτημα των μεταναστών, καθώς το 54,6% από αυτούς δήλωσε ότι αντιμετωπίζει την παρουσία των μεταναστών στη χώρα μας ως απειλή. Όσον αφορά στους «κουκουλοφόρους» -σύμφωνα με τη διατύπωση της δημοσκόπησης- το 72,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τους θεωρεί υποκινούμενους, σε σύγκριση με το 16,% που πιστεύει ότι αποτελούν γνήσια έκφραση αντίστασης. Όταν ακόυνε ειδήσεις για «βανδαλισμούς από ομάδες κουκουλοφόρων» μάλλον θυμώνουν με το κράτος που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα
(55,6%), παρά με τους αυτουργούς, ζητώντας μέτρα καταστολής (27,7%). Μόλις το 7,3% δήλωσε ότι «δείχνει κατανόηση, επειδή οι κουκουλοφόροι είναι οι μόνοι που δεν φταίνε», ενώ 6% «δείχνει υποστήριξη στις ομάδες αυτές, γιατί στρέφονται κατπά της κοινωνικής αδικίας».

Τέλος, το 79,5% από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε παρακμή και το 70,7% ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου