Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε Ευρωπαίοι κι όχι "φιλοευρωπαίοι" ή "ευρωπαϊστές"


Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε Ευρωπαίοι κι όχι "φιλοευρωπαίοι" ή "ευρωπαϊστές". Αντιμετωπίζουμε την Ευρώπη σαν το κοινό μας σπίτι κι όχι σαν ένα εκβιαστικό προεκλογικό δίλημμα.
Έτσι και οι προτάσεις που κάναμε για την έξοδο από την κρίση μιλάνε πάντα για περισσότερη Ευρώπη: το 2010, με πρόταση των Πράσινων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την λύση του ευρωομολόγου, αντί του επερχομένου τότε Μνημονίου. Έτσι μιλήσαμε και για την ανάγκη ενός κουρέματος του χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η διαχείριση του, αλλά που θα συνοδευόταν από ένα πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων προς όφελος των πολλών, με προστασία των συλλογικών αγαθών. Αντί αυτού, και με την συνδρομή της Νέας Δημοκρατίας καταλήξαμε στο Μνημόνιο 2 και σε νέες ασφυκτικές υφεσιακές πολιτικές, σε βάρος της κοινωνίας, των συλλογικών αγαθών και του περιβάλλοντος.
Μαζί λοιπόν για την Ευρώπη κύριε Χαρακόπουλε, αλλά έχουμε την βεβαιότητα ότι άλλη Ευρώπη έχετε εσείς στο μυαλό σας κι άλλη εμείς. Εμείς είμαστε με την Ευρώπη του Κον Μπεντίτ (και τον υποδεχόμαστε σε λίγες μέρες στην Αθήνα) ο οποίος στο Ευρωκοινοβούλιο, εκφράζει όσα δεν ακούγονται καν στην ελληνική Βουλή.
Είμαστε με την Ευρώπη της δημοκρατίας, της βιωσιμότητας και της αειφορίας.
Εσείς στη Νέα Δημοκρατία, οφείλετε να απαντήσετε εάν συμμερίζεστε την πραγματικότητα της Ευρώπης των Μερκοζί, με τους οποίους ανήκετε στην ίδια πολιτική οικογένεια, την πραγματικότητα της λιτότητας και του αυταρχισμού προς όφελος των λίγων.
Οφείλετε να απαντήσετε εάν είστε με την ελληνική πρακτική που όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισε την συμμετοχή μας στην Ε.Ε. και τα προνόμια που αυτή μας έδινε, ως την ευκαιρία για το πάρτυ των μεγαλοεργολάβων, της λοβιτούρας και του βολέματος των "ημετέρων".
Αρκετά λοιπόν με την Ευρώπη ως εύκολο, χιλιοειπωμένο σύνθημα. Όσοι έχουν τις ευθύνες για την κατάσταση της χώρας, όσοι έχουν καταστήσει την συμμετοχή μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αμφίβολη, θα έπρεπε να είναι πιο συνετοί στην χρήση βαρύγδουπων διλημμάτων.
Ολοκληρώνοντας την συζήτηση μαζί σας λέμε ότι έστω και με 31 χρόνια καθυστέρηση, από τον καιρό του "Θα σας ρίξω στη θάλασσα και για να μην πνιγείτε θα μάθετε να κολυμπάτε", (Κωνσταντίνος Καραμανλής) πρέπει στην Ελληνική κοινωνία η συζήτηση για τόσο σημαντικά θέματα, όπως είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας να γίνεται σε ουσιαστική βάση.

Ελεάννα Ιωαννίδου, εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων
Κώστας Κούτσικος, συντονιστής Πολιτικής Κίνησης Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου