Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Μήνυμα των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας για τη νέα χρονιά : Η ΖΩΗ δεν χρεοκοπεί


Αυτή η Πρωτοχρονιά δυστυχώς δε σφραγίζεται από αισιοδοξία. Οι πολίτες είναι μοιρασμένοι ανάμεσα στην οργή και την ανησυχία για το χειρότερο.
Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, καθώς αφορά εξίσου την κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον. Οι επιλογές που φόρτωσαν με χρέη τη χώρα μας, οικοδόμησαν μια οικονομία με ημερομηνία λήξης, υποβάθμισαν δραστικά και τα συλλογικά αγαθά. Ξεχάσαμε να λειτουργούμε από κοινού με τους συμπολίτες μας, μάθαμε να μετράμε τα πάντα με βάση την αγοραστική δύναμη.
Ως κοινωνία χρωστάμε λοιπόν ριζικές αλλαγές, πρώτα από όλα στον εαυτό μας: Βαθιές τομές σε θέματα διαφάνειας, προσωπικής υπευθυνότητας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας, καταναλωτικών προτύπων, προσανατολισμού της οικονομίας.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ημερίδα στα Φάρσαλα : Οικονομική Κρίση - Αγροτική Αναδιάρθρωση – Περιβάλλον




Στο Δημοτικό εντευκτήριο των Φαρσάλων έγινε ημερίδα με θέμα Οικονομική Κρίση - Αγροτική Αναδιάρθρωση – Περιβάλλον. Την Ημερίδα συντόνισε ο Δημήτρης Γούσιος Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο οποίος με παρεμβάσεις του παρουσίασε τοπικά θέματα σχετικά με τις εισηγήσεις και την πανεπιστημιακή του εμπειρία. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα θέματα των εισηγήσεων τους. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους όπου οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμεύτηκαν στην ημερίδα να βοηθήσουν τις όποιες προσπάθειες γίνονται στη περιοχή σχετικά με τοπικές πρωτοβουλίες στα πλαίσια την Κοινωνικής Οικονομίας και ειδικότερα σε θέματα τοπικοποίησης της Γεωργίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Λιάπης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Φαρσάλων κ. Δημήτρης Φεγγίτης και ο κ, Νίκος Παυλονάσιος από τους νέους αγρότες. Τα θέματα των εισηγήσεων ήταν :


Οικονομική Κρίση και προστασία περιβάλλοντος το ψευδές δίλημμα “Ανάπτυξη” ή Περιβάλλον, Γιάννης Τσιρώνης, Αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. 
Κοινωνική οικονομία : Τοπικοποίηση και αλλαγή νοοτροπίας βασικές παράμετροι της αγροτικής αναδιάρθρωσης, Κώστας Διάκος, Περιφερειακός συμβούλος Αττικής, επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού “ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ”.
 
 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ


Χθες κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενο από τους Τσέκο Γιώργο Συντονιστή της Ε.Γ. Τσιρώνη Γιάννη Αν. Μέλος της Ε.Γ. , Διάκο Κώστα εκλεγμένο Περιφερικό Σύμβουλο Αττική υποστηριζόμενο από τούς Ο.Π . Σπασίδη Τηλέμαχο Οργανωτικό Υπεύθυνο Θεσσαλίας Στο κλιμάκιο συμμετείχαν στελέχη μας από την Περιοχή, Κούτσικος Κώστας, Τσίπης Κυριάκος και Τσόγκάς Τέλης.
Το κλιμάκιο πραγματοποίησε συνάντηση με το Δήμαρχο Τεμπών
Στη συνάντηση με το Δήμαρχο Τεμπών συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν το Δήμο στα οποία περιλαμβάνονται: το θέμα με τα διπλά διόδια εντός των ορίων του Δήμου, εκπόνηση μελέτης για την αξιοποίηση των Τεμπών, ο σημαντικός αριθμός ανέργων από το σταμάτημα των οδικών έργων στη περιοχή και το αίτημα του δήμου να γίνει ολοκληρωμένος κόμβος στο Πυργετό.
Στην συνέχεια πραγματοποιηθήκαμε συνάντηση με το Δήμαρχο Καρδίτσας

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Τεμπων


Συνέντευξη Τύπου στην Καρδίτσα

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Με αφορμή την κοινωνική διαβούλευση στο Στόμιο Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι μια δραστηριότητα που έχει περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που η διάστασή τους εξαρτάται κατά πολύ από την χωροθέτησή τους αλλά και την ύπαρξη ή όχι μηχανισμών ελέγχων για τη συμμόρφωση των πρακτικών που ακολουθούνται με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Υπάρχουν επιπτώσεις κυρίως στον βυθό και - εφόσον υπάρχουν - στα λειβάδια Ποσειδωνίας, κάτω και γύρω από τις ιχθυοκαλλιέργειες, με τον σχηματισμό ιζημάτων, λόγω της περίσσειας των τροφών που επικάθονται στον βυθό, αλλά και κάλυψης του από τους πλαστικούς σάκους, αν πετάγονται απερίσκεπτα στη θάλασσα. Οι επιπτώσεις αυξάνονται αν δεν τηρούνται με αυστηρότητα οι περιβαλλοντικοί όροι, δεν είναι εκπαιδευμένο κατάλληλα το προσωπικό που ασχολείται, δεν μετακινούνται οι κλωβοί, όπως προβλέπεται, ή επιλέγονται εντατικές και υπερεντατικές μορφές και δεν έχει γίνει σωστή χωροθέτηση.
Συγκεκριμένα στη περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Στομίου και των Νέων Πόρων έχει χωροθετηθεί από την σχετική ΚΥΑ να μπορούν να γίνουν, σε όλο το μήκος της παράλιας ζώνης, οστρακοκαλλιέργειες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι αντίθετοι στις οστρακοκαλλιέργειες. Στη περιοχή όμως του Δέλτα Πηνειού δεν έχουν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν χώροι θαλάσσιας αναψυχής και προστατευόμενη περιοχή που ανήκει στο δίκτυο Φύση 2000. Στο χάρτη που συνοδεύει την ΚΥΑ δεν αναφέρεται η περιοχή του δικτύου Φύση 2000 με την ονομασία Δέλτα Πηνειού. Έτσι πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει χωροθέτηση των οστρακοκαλλιεργειών έτσι ώστε να μην δημιουργείτε πρόβλημα σε άλλες χρήσεις.
Το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένων των προβλημάτων που δημιουργούνται τόσο από το ίδιο το μοντέλο οργάνωσης των ιχθυοκαλλιεργειών που ακολουθείται σήμερα και την ραγδαία ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του κλάδου όσο και από την ελλειπή και αποσπασματική παρούσα νομοθεσία, που περιλαμβάνει μεν κάποια κριτήρια για τη χωροθέτηση των μονάδων αλλά βασίζεται μέχρι σήμερα στη σημειακή χωροθέτηση υποκείμενη σε πολλαπλές ερμηνείες. Σε αυτή τη βάση, είναι θετική η πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη θέσπιση ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού για τον κλάδο.
Θα πρέπει, επίσης, να αναγνωριστεί ότι το πόνημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη σύγκρουση χρήσεων μεταξύ της υδατοκαλλιέργειας, της παράκτιας αλιείας, του τουρισμού, οικιστικής χρήσης αλλά και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, κατά συνέπεια, όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και ορισμένους συλλόγους πολιτών. Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη, εφόσον αξιολογηθούν, τόσο οι επιστημονικές, τεχνοκρατικές απόψεις-που όμως σε πολλές περιπτώσεις είναι αντικρουόμενες -, όσο και οι κατά τόπους επισημάνσεις πολιτών και φορέων, μέσα όμως από μία ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση για τις προτεραιότητες στην αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων. 

Ειδικότερα για την ΠΕ Λάρισας προβλέπεται η δημιουργία Περιοχής Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Α.Υ.) για Οστρακοκαλλιέργεια στην περιοχή «Στόμιο» (Κατηγορία Β: ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ).
  • Παρ’ όλο που οι οστρακοκαλλιέργειες δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον στον ίδιο βαθμό με τις εντατικές ιχθυοκαλλιέργειες, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στο να αποφευχθεί η υπερσυγκέντρωση μονάδων καθώς η μεγάλη πυκνότητα επηρεάζει αρνητικά την κίνηση των θαλάσσιων μαζών που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστράκων και προκαλεί συσσώρευση υλικού στον πυθμένα της; θάλασσας και υποβάθμιση του.
  • Όχι υδατοκαλλιέργειες/οστρακοκαλλιέργειες πάνω από θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας και άλλα προστατευόμενα ενδιαιτήματα
  • Καθολική υποχρέωση αποκατάστασης του περιβάλλοντος και του χώρου, αποφυγή συσσώρευσης υπολειμμάτων (σχοινιών, βαρελιών κτλ.) στην παραλία
  • Δημιουργία αποτελεσματικών εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών της περιφέρειας.
  • Συμμετοχή της αυτοδιοίκησης σε όλες τις διαδικασίες.

    Η ΚΥΑ για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών εκδόθηκε αιφνιδιαστικά στις 4/11/2011.
    (Για το ιστορικό:
    Η εν λόγω ΚΥΑ βρίθει παρανομιών και παραβιάσεων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας γι’ αυτό και έγινε και επερώτηση Τρεμόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο:
    (http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2776:2011-11-28-10-52-57&catid=73:auroparlnews)

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι μέσο εκβιασμού του πολίτη, Δίκαιη φορολόγηση του Πλούτου


Ο πολίτες της Λάρισας και κατ' επέκταση της χώρας μας, μέχρι σήμερα έχουν δεχθεί ένα σημαντικό οικονομικό χτύπημα στο εισόδημά τους. Αποτέλεσμα είναι πολλά νοικοκυριά να βρίσκονται σε αβεβαιότητα και με σημαντικά προβλήματα επιβίωσης.
Σε όλα αυτά έχει προστεθεί και το άδικο μέτρο, του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών στο λογαριασμό της ΔΕΗ, με τον ωμό εκβιασμό της διακοπής του ρεύματος. Η πρόσθεση του τέλους αυτού, στο λογαριασμό της ΔΕΗ κάνει τα νοικοκυριά να μην μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα.
Η φορολόγηση του πλούτου είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνει. Η φορολόγηση όμως δεν θα πρέπει να γίνεται με ισοπεδωτικά και σπασμωδικά μέτρα τα οποία δημιουργούν την αίσθηση της αδικίας στους πολίτες.
Προτείνουμε :
  • Οι ευπαθείς κατηγορίες πολιτών θα πρέπει να εξαιρούνται του μέτρου
  • Στην πρώτη κατοικία να υπάρχει εξαίρεση για ένα ύψος τετραγωνικών της κατοικίας, ανάλογο με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού
  • Ελαχιστοποίηση του μέτρου για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους αγρότες με ιδιόκτητους επαγγελματικούς χώρους
  • Στους ιδιοκτήτες με περισσότερα του ενός ακίνητα πρέπει να υπάρχει προοδευτική αύξηση του τέλους
  • Συμμετοχή στο ειδικό τέλος ακινήτων θα πρέπει να έχουν και οι Τράπεζες, στην περίπτωση που το ακίνητο έχει αγορασθεί με δάνειο και είναι υποθηκευμένο.
Σε κάθε περίπτωση, ο εξαναγκασμός σε καταβολή φόρων μέσω λογαριασμών παροχής βασικών μονοπωλιακών αγαθών είναι πρωτοφανής εάν όχι και αντισυνταγματικός, όπως βέβαια και η απειλή διακοπής της παροχής για λόγους ‘συμμόρφωσης'.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Εθελοντισμός – Κοινωνική αλληλεγγύη

Ο εθελοντισμός σήμερα αποτελεί τρόπο ζωής για τους πολίτες καθώς και για όλες τις οργανώσεις που συγκροτούνται από εθελοντές, είναι το κίνημα που αποτελεί μια μεγάλη δύναμη ελπίδας για την κοινωνία μας. Ο εθελοντισμός δεν είναι μόνο η φιλανθρωπία ή αλληλεγγύη σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης αλλά είναι η θεσμική δραστηριότητα που παράγει και διαδίδει διαρκή αγαθά: στον πολιτισμό, στο περιβάλλον και στη κοινωνική μέριμνα. Ο εθελοντισμός αξιοποιεί ανθρώπινους πόρους και δημιουργεί το κοινωνικό κεφάλαιο. Από τη αρχαιότητα, ήταν συνδεδεμένος με υψηλές αξίες και αρετές της ανθρώπινης φύσης: τον αλτρουισμό, την αλληλοβοήθεια, την ευγενή άμιλλα.
Πρόκειται για τη πεμπτουσία του όρου πολίτης ο οποίος συμμετέχει στα κοινά της πόλης όχι μόνο με λόγους αλλά και με ΠΡΑΞΕΙΣ. Επομένως ο εθελοντισμός είναι βαθιά πολιτική συμπεριφορά που εκτός των άλλων συμβάλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ειδικά αυτή την περίοδο είναι πολύτιμος αφού ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη και ανακουφίζει (στο μέτρο του δυνατού) τα λαϊκά στρώματα που συνθλίβονται οικονομικά την τελευταία διετία και όχι μόνο.