Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Πυρηνική Ενέργεια … και πάλι, όχι, ευχαριστούμε



Η πυρηνική ενέργεια -παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας- συνεχίζει να αποτελεί μια επικίνδυνη και ασύμφορη επιλογή στην πορεία για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της ανθρωπότητας. Εκτός των κινδύνων που εγκυμονεί σε όλες τις παραγωγικές φάσεις, το πρόβλημα της οριστικής διάθεσης των αποβλήτων και η διάλυση των γηρασμένων πυρηνικών εγκαταστάσεων συνεχίζει να είναι πρακτικά άλυτο και να δημιουργεί μία δυσβάσταχτη κληρονομιά στις επόμενες γενιές και σε βάθος εκατοντάδων ή χιλιάδων ετών. Ακόμη και αν υπήρχε η απαραίτητη τεχνογνωσία για την εξουδετέρωση των επικίνδυνων πυρηνικών αποβλήτων, το κόστος θα ήταν τόσο μεγάλο που θα καθιστούσε εξαρχής την πυρηνική τεχνολογία εντελώς ασύμφορη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε ευρεία κλίμακα. Η εξέλιξη της πυρηνικής τεχνολογίας, όσο κι αν είναι αποτέλεσμα σπουδαίων επιστημονικών ανακαλύψεων και σημαντικής εξέλιξης του ανθρώπινου πνεύματος, φαίνεται ότι σκοντάφτει σε εγγενή όρια, τα οποία την καθιστούν ασύμφορη και επιζήμια για την ανθρωπότητα και για την υπόλοιπη ζωή στον πλανήτη.
Είναι βέβαιο ότι εάν τα κονδύλια από τις άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις προς την πυρηνική ενέργεια διοχετεύονταν σε έρευνα και εφαρμογές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην εξοικονόμηση, το ενεργειακό πρόβλημα θα ήταν αυτήν την στιγμή περισσότερο κοντά στην λύση του παρά σε αδιέξοδο. Ακόμη, η υιοθέτηση της πυρηνικής σχάσης για παραγωγή ρεύματος, εκτός από τεχνολογική επιλογή είναι μία έντονα απόφαση με έντονες κοινωνικές διαστάσεις, γιατί αφενός οι κίνδυνοι αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους ακόμη και πέρα από εθνικά σύνορα και αφετέρου τα ίδια τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας και των εγκαταστάσεων οδηγούν σε μία στρατιωτικού και συγκεντρωτικού τύπου δομή του ενεργειακού συστήματος αλλά και της κοινωνίας.
Είναι πλέον κοινός τόπος, όχι μόνο στους επιστήμονες αλλά ακόμα και σε κυβερνήσεις ή στην ΕΕ πως αντιμετώπιση της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης περνά από τη μείωση των ενεργειακών αναγκών, τη βελτίωση του βαθμού απόδοσης των διεργασιών και την ευρεία επέκταση της χρήσης ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με πρωτοπόρους φυσικά τις ανεπτυγμένες χώρες. Η Αιολική Ενέργεια, τα Παθητικά και Ενεργητικά Ηλιακά Συστήματα, τα Φωτοβολταϊκά, η Βιομάζα, το Βιοαέριο, η Γεωθερμία, η Υδραυλική Ενέργεια μπορούν ακόμη και με τον σημερινό βαθμό τεχνολογικής ωριμότητας να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών μας. Πλήθος επιστημονικών μελετών δείχνουν πως είναι ρεαλιστικό το 2050 η οικονομία μας να έχει απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια και να βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ως Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε την ταχύτερη δυνατή –μέχρι το 2030- απεξάρτηση της ΕΕ αλλά και ολόκληρου του πλανήτη από την πυρηνική τεχνολογία.
Άμεσα πρέπει:
  • να ξεκινήσει το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών που παρουσιάζουν σημαντικό ρίσκο, όπως αυτοί που βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές, που διαθέτουν συστήματα συγκράτησης ενός επιπέδου ή μονά συστήματα ψύξης, που κατασκευάστηκαν πριν το 1980 και αυτών που έχουν παρουσιάσει προβλήματα στο παρελθόν,
  • να παγώσουν τα σχέδια για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών σε γειτονικές χώρες,
  • να εφαρμοστούν οι αυστηρότερες δυνατές προδιαγραφές για τους σταθμούς εκείνους που θα συνεχίσουν να λειτουργούν στη μεταβατική περίοδο και
  • να τερματισθούν όλες οι άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις προς την πυρηνική ενέργεια, τα δε αντίστοιχα κονδύλια έρευνας της ΕΕ που θα εξοικονομηθούν να διοχετευθούν προς την έρευνα και βελτίωση των τεχνολογιών εξοικονόμησης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σε επίπεδο πολιτών πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η ενεργειακή επανάσταση που τόσο έχουμε ανάγκη, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, αν δε συνοδεύεται από μια ριζική αλλαγή στο πώς αντιμετωπίζουμε την «ενεργειακή επάρκεια». Με δεδομένο το τέλος της φτηνής και άφθονης ενέργειας, η λογική που αντιμετωπίζει γενικά και άκριτα την ενέργεια ως «λαϊκό δικαίωμα» και «κοινωνικό αγαθό» είναι ξεπερασμένη. Στη θέση του «δικαιώματος στην κατανάλωση» πρέπει να βάλουμε το «δικαίωμα στην εξοικονόμηση και στη βιωσιμότητα». Χρειάζεται να επανεξετάσουμε το ποια ενέργεια, πόση ενέργεια και με ποιον τρόπο καταναλώνουμε αλλά και τις ανάγκες που «πρέπει» να εξυπηρετήσουμε, χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη.
Όλες οι ανακοινώσεις των Οικολόγων Πράσινων για την πυρηνική ενέργεια εδώ: http://ecogreens-gr.org/climate/tag/nuclear/
Δείτε και μια συλλογή κειμένων για τους “Μύθους της πυρηνικής ενέργειας” από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ινστιτούτο.

Αναλυτική παρουσίαση στη διεύθυνση :

http://ecogreens-gr.org/climate/no_nuke/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου