Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΟ ΛΑΔΙ; ΤΩΡΑ... ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΤΟ

Aπο το περιοδικό Must

Ο δήμαρχος κ. Αντ. Γκουντάρας αναπτύσσει στο «MUST» το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανισμένου λαδιού που ήδη εφαρμόζεται στον Δήμο Μελιβοίας.


Ο Δήμος Μελιβοίας τα τελευταία χρόνια τοποθετείται πολύ υψηλά στον τομέα προάσπισης του φυσικού περιβάλλοντος χάρις στις δράσεις ανακύκλωσης που αναπτύσσει σε συνεργασία με αναγνωρισμένες εταιρείες του κλάδου. Τώρα έρχεται να μας καταπλήξει αναλαμβάνοντας να φέρει σε πέρας ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανισμένου λαδιού, στο οποίο καλούνται να μετέχουν οι μόνιμοι κάτοικοι, οι καταστηματάρχες, αλλά και οι επισκέπτες που επιλέγουν τόσο τα παράλια, όσο και τα ορεινά τμήματα του Δήμου για τις διακοπές τους. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό πως με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο Δήμος Μελιβοίας πρωτοπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο, πράγμα που τον καθιστά παράδειγμά προς μίμηση για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας. Και για να αποκτήσουμε πλήρη επίγνωση των ωφελειών που έχει για το Περιβάλλον, αλλά και για τον Άνθρωπο, το πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανισμένου λαδιού δανειζόμαστε το παράδειγμά που μας παραθέτει παρακάτω ο κ. Γκουντάρας… «Ενάμιση λίτρο τηγανέλαιο που θα καταλήξει στη θάλασσα μέσω κάποιου αγωγού όμβριων υδάτων, μπορεί να δημιουργήσει μία πετρελαιοκηλίδα ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου». Γι’ αυτό λοιπόν… Τηγανισμένο λάδι; Ανακύκλωσε το τώρα!

Ανακύκλωση τηγανισμένου λαδιού… Τι ακριβώς σημαίνει αυτό κ. Δήμαρχε.
Είναι πολύ απλό. Το να ρίχνουμε τα χρησιμοποιημένα λάδια από την κουζίνα μας στο νεροχύτη είναι μία από τις χειρότερες επιλογές. Η πιο σωστή λύση είναι να τα μαζεύουμε σε ένα μπουκάλι (π.χ. πλαστικό 2 lit) και να τα αποθέτουμε σε διάφορα σημεία συλλογής όπου υπάρχουν ειδικά δοχεία 500 λίτρων, οπότε μπορεί με ειδική κατεργασία να μετατραπούν σε βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά για αυτοκίνητα και μηχανήματα.
Η πρώτη ύλη βιοντίζελ είναι τα φυτικά έλαια, ζωικά λίπη και η μεθανόλη. Ένα λίτρο τηγανισμένου λαδιού μπορεί να μας δώσει περίπου 0,8 λίτρα βιοντίζελ.
Για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα, πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για το λάδι που βάζουμε στην κατσαρόλα ή στη σαλάτα, γιατί αυτό είναι αναμεμειγμένο με άλλα υλικά και συνήθως καταναλώνεται. Το ενδιαφέρον μας μονοπωλεί το γνωστό τηγανόλαδο επειδή, όταν καίγεται, αλλάζει η μοριακή δομή του και μετατρέπεται σε εξαιρετικά ρυπογόνο στοιχείο γεμάτο «τρανς» λιπαρά. Όταν ένα λίτρο τηγανόλαδο μπει στο νερό, απλώνεται σε ένα εκατομμύριο λίτρα νερού οπότε κάθε οργανισμός που θα πιει από αυτό θα «εμπλουτίσει» με χρησιμοποιημένο λάδι την τροφή του. Έτσι τα «τρανς» λιπαρά εισβάλλουν στη διατροφική αλυσίδα προκαλώντας καρκινοπάθειες.

Ποια αναμένεται να είναι τα οφέλη για τους πολίτες αλλά και για το Περιβάλλον από την ανακύκλωση του τηγανισμένου λαδιού;
Τα λίπη θεωρούνται δύσκολα αλλά και επικίνδυνα υγρά. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι ενάμιση λίτρο τηγανέλαιο που θα καταλήξει στη θάλασσα μέσω κάποιου αγωγού όμβριων υδάτων, μπορεί να δημιουργήσει μία πετρελαιοκηλίδα ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ακόμη και στη περίπτωση που το λάδι καταλήξει στο βιολογικό καθαρισμό, εφόσον δεν μπορεί να διασπαστεί, αυξάνει το κόστος επεξεργασίας.
Τα φυτικά έλαια και τα τηγανέλαια σε μορφή καυσίμου βιοντίζελ θεωρούνται τα αμιγώς ανανεώσιμα καύσιμα, παρουσιάζοντας διεθνώς συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή και χρήση. Τα οφέλη τους, είναι η μείωση της εκπεμπόμενης αιθάλης, αλλά και του παραγόμενου διοξειδίου του θείου, λόγω αντικατάστασης του συμβατικού καυσίμου με καύσιμο σημαντικά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε θείο. Παράλληλα, σημαντική είναι και η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, με συνέπεια την άμβλυνση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχετε θέσει για την ανάπτυξη του πρωτοποριακού προγράμματος ανακύκλωσης τηγανισμένου λαδιού;
Όπως σωστά αναφέρατε πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε ένα χρονοδιάγραμμα περισσότερο ευέλικτο παρά αυστηρό ώστε να δώσουμε χρόνο στους πολίτες, αλλά και σε μας τους συντονιστές, προκειμένου η όλη προσπάθεια να μας γίνει συνείδηση αλλά και τρόπος ζωής.
Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
Δεκέμβριος 2009 επικοινωνία με εταιρία ανακύκλωσης REVIVE
Ιανουάριος 2010 προμήθεια δοχείων 500 λίτρων
Φεβρουάριος 2010 τοποθέτηση αυτών στα δημοτικά διαμερίσματα (Σκήτη –Σκλήθρο- Σωτηρίτσα-Μελιβοία)
Μάρτιος –Απρίλιος 2010 τοποθέτηση σε διάφορα σημεία ενημερωτικών εντύπων του προγράμματος αλλά και κατ’ ιδίαν ενημέρωση των πολιτών και τον καταστημάτων μαζικής εστίασης για το πρόγραμμα και έναρξη του προγράμματος.
Μάιος 2010 και μετά, πλήρη εφαρμογή με την τοποθέτηση δοχείων 500 λίτρων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος θα συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης με τρόπο ώστε όλες οι ποσότητες μαγειρικών ελαίων να συγκεντρώνονται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Για τον σκοπό αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώσουν μία φόρμα συνεργασίας με τον Δήμο και τα ειδικά δοχεία θα τοποθετηθούν σε σημεία που θα επιδείξουν οι ίδιοι.

Από τις μέχρι τώρα διαθέσεις των κατοίκων του Δήμου πιστεύεται ότι το πρόγραμμα θα περπατήσει;
Η δυσκολία που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν και είναι το πώς θα πείσουμε την νοικοκυρά ότι αξίζει τον κόπο να μεταφέρει το τηγανόλαδο από τον νεροχύτη στο ειδικό δοχείο.
Ωστόσο πριν ακόμη αρχίσει η ενημέρωση και μόλις τοποθετήσαμε τους κάδους διαπιστώσαμε ότι στα δοχεία συλλογής είχε ήδη εναποτεθεί τηγανόλαδο. Το γεγονός αυτό ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για μας και πιστεύουμε ότι με την κατάλληλη ενημέρωση θα έχουμε άριστα αποτελέσματα.

Σε τι φάση βρίσκεται η ανάπτυξη της Ανακύκλωσης στο Δήμο;
Ο Δήμος μας, σταθερά προσανατολισμένος στις αρχές και τις αξίες της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας, υλοποιεί από το 2008 ένα Πρωτοποριακό Πρόγραμμα Ανακύκλωσης.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ανακύκλωσης που είδη υλοποιείται:
Ο Δήμος μας, σε συνεργασία με την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ- ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΕ», με το διακριτικό τίτλο ΕΕΑΑ ΑΕ, προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για την εναλλακτική διαχείριση αστικών αποβλήτων συσκευασίας.
Έτσι, οι πολίτες του Δήμου μας, έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν τα απόβλητα συσκευασίας από αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί και πλαστικό - σε σχετικά καθαρή κατάσταση και χωρίς υγρά περιεχόμενα - στους 45 μπλε κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε εμφανή σημεία. Τα απόβλητα συσκευασίας, συλλέγονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου και μεταφέρονται στο ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών), όπου και διαχωρίζονται.
Μετέχουμε, με τρόπο συστηματικό και οργανωμένο, στην ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και συγκεκριμένα:
Συσκευές μεγάλου μεγέθους:
Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργαζόμαστε με την εταιρία «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ». Οι συσκευές που ανακυκλώνονται είναι: Ψυγεία, Κουζίνες, Τηλεοράσεις, Φούρνοι μικροκυμάτων, Κομπιούτερς, Ηλεκτρονικά παιχνίδια κλπ.
Μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές:
Τέτοιες είναι, κομπιουτεράκια, σεσουάρ, αριθμομηχανές, πληκτρολόγια κλπ. Αυτά μπορούν οι πολίτες να τα τοποθετούν σε ειδικούς πράσινους κάδους.
Μπαταρίες μικρών συσκευών( όχι αυτοκινήτου):
Σε συνεργασία με την εταιρία ΑΦΗΣ, έχουμε τοποθετήσει ειδικά δοχεία συγκέντρωσης εξαντλημένων μπαταριών.
Έχουμε συνάψει σύμβαση με την εταιρία, για την Απόσυρση – Ανακύκλωση Οχημάτων στο τέλος κύκλου ζωής τους, (παραλαβή παλαιών αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων), τα οποία βρίσκονται εγκαταλειμμένα απ’ τους ιδιοκτήτες τους, στη περιφέρεια του Δήμου Μελιβοίας.
Ανακύκλωση τηγανισμένου λαδιού.

Η Κεντρική Διοίκηση είναι αρωγός στις προσπάθειες που κάνετε να ώστε να προχωρήσετε την ανακύκλωση σε τοπικό επίπεδο;
Ναι, παρόλο που η συνεργασία μας είναι με Εταιρίες Ανακύκλωσης η Κεντρική Διοίκηση ανταποκρίνεται θετικά στις προσπάθειες μας προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Πέρα από την ανακύκλωση, ευρύτερα στον τομέα του εθελοντισμού ο Δήμος Μελιβοίας ποιες δράσεις έχει να επιδείξει;
Ο Δήμος μας έχει να επιδείξει τις παρακάτω δράσεις:
Από το 2008 λειτουργία Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού σε συνεργασία με το εθελοντικό σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών. Η πρωτοβουλία μας αυτή απέδωσε ήδη από την αρχή της λειτουργίας του Σταθμού και είναι μια εγγύηση για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών απ’ τις οποίες κινδυνεύει η κατάφυτη περιοχή μας.
Εθελοντισμός για τον καθαρισμό αρχαιολογικών χώρων που συμπίπτει να είναι και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και της παραλίας. Έτσι σε συνεργασία με την 7η Βυζαντινή Εφορία Αρχαιοτήτων και ένα πλήθος εθελοντών αναδείξαμε το Αρχαίο Κάστρο της Βελίκας, αλλά διατηρούμε και τις παραλίες μας υποδειγματικά καθαρές έτσι που να μας χορηγείται η «μπλε σημαία».

Ποια μηνύματα στέλνετε στους πολίτες ώστε να συμμετάσχουν στα προγράμματα Ανακύκλωσης του Δήμου Μελιβοίας;
Βασικός στόχος του προγράμματος, είναι η απόκτηση ενός οικολογικού προφίλ, που τόσο ανάγκη έχει μια περιοχή σαν τη δική μας, που φιλοδοξεί να προσφέρει, αξιοσημείωτα, ποιοτικά επίπεδα διαβίωσης στους δημότες αλλά και στους επισκέπτες της, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση του κόστους διάθεσης των απορριμμάτων.
Παράλληλα η όλη φιλοσοφία του Δήμου μας προσανατολίζεται σε αρχές που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη πνεύματος εθελοντισμού που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία ιδιαίτερα στις μέρες μας.
Η ανακύκλωση αποτελεί πλέον μία δράση με ευρύτατη, ίσως και καθολική, κοινωνική και πολιτική συμφωνία και τα τελευταία χρόνια η υλοποίησή της γίνεται και στην Ελλάδα πραγματικότητα. Εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική εάν ληφθεί ως δεδομένη η δυσκολία στην χώρα μας να περάσουμε από το λέγειν στο πράττειν, να υλοποιήσουμε τις εξαιρετικές και πολλές ιδέες μας δηλαδή. Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πολλά και σημαντικά. Ως ενέργεια έχει θετική επίδραση στην καλύτερη και οικονομικότερη διαχείριση των απορριμμάτων, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην βιώσιμη εξέλιξη της οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντας, στην άνοδο της ποιότητας ζωής μας σε τελική ανάλυση. Για να φθάσουμε στη διαπίστωση πως η ανακύκλωση είναι θέμα συνείδησης και συνήθειας και πως το μέλλον του τόπου μας βασίζεται κυρίως στη διατήρηση του περιβάλλοντος πράγμα που προϋποθέτει εκτός των άλλων οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων και φυσικά ανακύκλωση αυτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου