Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Παραδέχτηκαν πως είναι επικίνδυνη για την υγεία!

απο τη TV χωρίς σύνορα

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χρήση της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora να είναι επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας, Τζον Ντάλι। Η κατανάλωση της εν λόγο πατάτας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της αντίστασης του οργανισμού σε αντιβιοτικά ευρείας χρήσεως και κατ’ επέκταση να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο Υγείας Τζον Ντάλι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, παραδέχτηκε πως είναι πιθανή η μεταφορά στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα του γονιδίου nptll που περιέχεται στην πατάτα Amflora και το οποίο σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις αυξάνει την αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καλλιέργεια και τη χρήση για την παραγωγή ζωοτροφών της εν λόγο πατάτας, ο σπόρος της οποίας παρασκευάζεται από την γερμανική εταιρεία BASF.

Τώρα, ο αρμόδιος επίτροπος, παραδέχεται ότι σύμφωνα με την τρίτη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), την οποία υποστήριξε πως έλαβε υπόψη της η Επιτροπή, δεν αποκλείονται δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου και των ζώων, στο περιβάλλον αλλά και στη βιοποικιλότητα από τη διάθεση στην αγορά της συγκεκριμένης πατάτας. Επιπλέον, εκτίμησε ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο δεν είναι πολλές, ωστόσο, δεν απέρριψε τις κατηγορίες για επιστημονικές ανακολουθίες μεταξύ γνωμοδοτήσεων της EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση της μεταλλαγμένης πατάτας.

«Η Επιτροπή με τη στάση της δημιουργεί υπόνοιες ότι δεν αποφασίζει με γνώμονα τη δημόσια υγεία και τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία. Δίνει την εικόνα ότι από τη στιγμή που και ευρωπαϊκές εταιρείες άρχισαν να παράγουν μεταλλαγμένα προϊόντα, προσπαθεί πάση θυσία να εγκρίνει την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη. Μάλιστα, απαντώντας ότι η απόφασή της στηρίζεται στις στατιστικά πιο πιθανές επιπτώσεις και όχι στις επιστημονικά βεβαιωμένες, δείχνει ότι πειραματίζεται με τη δημόσια υγεία για να προστατεύσει τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών διάθεσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ)» δήλωσε από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου