Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Η αλήθεια για την επένδυση στις Νηες



ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ενώ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Σούρπης τάχθηκαν, κατά πλειοψηφία όμως, υπέρ της επένδυσης στις Νηες, την άποψη αυτή δεν την υποστήριξε ούτε ένας, μα ούτε ένας, κάτοικος της περιοχής. Αυτή η πλήρης απομόνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Σούρπης από τους κατοίκους της περιοχής ήταν χαρακτηριστική και με τον τρόπο αυτό αποδείχθηκε περίτρανα ότι τα καθρεφτάκια και οι χάντρες δεν συγκινούν πλέον τους «ιθαγενείς». Όσοι κάτοικοι τοποθετήθηκαν, απέδειξαν, τεκμηριωμένα, ότι η επένδυση αυτή δεν είναι επωφελής για την περιοχή, αντίθετα απειλεί να καταστρέψει το ευαίσθητο οικοσύστημα στις Νηες. Αξιοσημείωτη είναι όμως η παρουσία πολλών Δημάρχων, ακόμα και από περιοχές που δεν έχουν καμία σχέση με την επένδυση, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της, αν και δεν τους αφορά (χαρακτηρίστηκε από ομιλητή ως η «εαρινή σύναξη των δημάρχων», κατά τον παρόμοιο τίτλο γνωστής ταινίας).
Γύρω από αυτή την επένδυση έχουν καλλιεργηθεί οι εξής μύθοι:
Μύθος 1ος: Η επένδυση είναι τουριστική. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για επένδυση real estate (δόμηση) και δευτερευόντως τουριστικού χαρακτήρα, αφού πρόκειται να κατασκευαστούν περίπου 1.200 κτίσματα(!) πολλά από τα οποία προφανώς προορίζονται για πώληση, ποιος ξέρει σε ποιους;
Μύθος 2ος: Η επένδυση θα βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν είμαστε κατά των επενδύσεων γενικά. Είμαστε όμως, ειδικά για τον τουρισμό, υπέρ της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας, που εξασφαλίζει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, κυρίως από τον τοπικό πληθυσμό..
Μύθος 3ος: Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας: Το «έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί». Μόνο που έχει καταντήσει «καραμέλα» πικρή. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ιδία αντίληψη από την επένδυση Λούλη και τις δεξαμενές Κούτλα και δεν μπορούν πλέον να εξαπατηθούν.
Μύθος 4ος: Η περιοχή δεν έχει καμία οικολογική ή γεωργική αξία: Η περιοχή είναι πανέμορφη και είναι γη υψηλής παραγωγικότητας, η οποία αποχαρακτηρίστηκε για να εξυπηρετηθούν οι επενδυτές. Υπάρχουν δε και εκτάσεις οι οποίες είναι δασικές και οι οποίες επιχειρείται επίσης να αποχαρακτηριστούν.
Μύθος 5ος: Η έκταση ανήκει στην Μητρόπολη. Στο θέμα αυτό έγινε πολύ συζήτηση χθες στη Σούρπη. Η κατοχή της περιοχής από τη Μητρόπολη αμφισβητείται τεκμηριωμένα από τους νομικούς που έχουν ασχοληθεί με το θέμα αυτό, οι οποίοι έχουν διαπιστώσει ότι η εκτάσεις αυτές ανήκουν στο Δημόσιο.
Μύθος 6ος: Υπάρχει αφθονία νερού και μπορεί να γίνει αφαλάτωση: Οι επενδύσεις αυτές έχουν τεράστια κατανάλωση νερού αφού σε κάποιες περιόδους μπορεί να διαμένουν εκεί 3-5.000 άτομα. Οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αφθονία νερού και όσο υπάρχει δεν είναι καλής ποιότητας. Κάποιοι υπολογίζουν στο νερό του φράγματος Μαυρομάτη, αλλά κάνουν λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο γιατί οι κάτοικοι χρειάζονται το νερό αυτό για τις δικές τους ανάγκες. Αν γίνει δε αφαλάτωση θα δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στον κλειστό κόλπο Νηες
Μύθος 7ος: Η επένδυση θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα της περιοχής. Τα παραδείγματα που έχουμε (Λούλης, Χαλυβουργία, δεξαμενές Κούτλα, λιμάνι Βόλου) κανένα πρόβλημα δεν έλυσαν. Μόνο το περιβάλλον κακοποίησαν.
Μύθος 8ος: Θα τηρηθεί η αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία: Έχουμε πικρή πείρα από τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι κάτοικοι της περιοχής μας γνωρίζουν πόσο η ΑΓΕΤ η Χαλυβουργία και άλλες μονάδες τηρούν την «αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία» Λυπούμαστε δεν θα πάρουμε!
Είναι παρήγορη η διαπίστωση ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αντιληφθεί τί τους περιμένει. Όπως διαπιστώθηκε χθες, κανένας πολίτης δεν υποστήριξε τις θέσεις του Δημάρχου Σούρπης κ. Καραγκιόζογλου.
Αντίθετα ομόφωνα στο τέλος εγκρίθηκε το εξής ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι πολίτες, οι κινήσεις και οι οικολογικές οργανώσεις που συγκεντρώθηκαν χθες Τρίτη 10 Μαρτίου 2009 στην αίθουσα του Γυμνασίου Σούρπης, αφού άκουσαν τις τοποθετήσεις των παρισταμένων κρίνουν τη συγκεκριμένη επένδυση στις Νηες του Δήμου Σούρπης καταστροφική για το περιβάλλον, την οικονομία της περιοχής και τους πολίτες της Σούρπης. Και μάλιστα σε μια περιοχή που ανήκει στο δημόσιο και όχι στους καταπατητές. Δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την πράσινη ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μακριά από τις «κατακτητικές» και ληστρικές διαθέσεις του κεφαλαίου, που έχει αποδείξει πάντοτε μέχρι σήμερα ότι δε σέβεται, ούτε το περιβάλλον, ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τους πολίτες.

Για την «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»: Χρήστος Καραζούπης
Για την ΠΠΜ: Κώστας Βολιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου