Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Age of Stupid - Η εποχή των ηλιθίων



Το Age of StupidΗ εποχή των Ηλιθίων) είναι ένα νέο υβρίδιο ντοκιμαντέρ και δραματικής ταινίας της σκηνοθέτη Φράνυ Άρμστρονγκ που έκανε πρεμιέρα το σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο Λονδίνο.

Η φράση αυτή προέρχεται από τα λόγια του Άλβιν Ντιβερνέ, ενός από τον ηρώων της ταινίας, που είπε: «Είμαι της άποψης ότι βάση την διαχείριση ή κακοδιαχείριση των φυσικών πόρων τα τελευταία 100 χρόνια, θα έπρεπε να μετονομάσουμε τον αιώνα ως την Εποχή της Άγνοιας, την Εποχή των Ηλιθίων.»

Στην ταινία ο βραβευμένος ηθοποιός Πήτ Ποσλγουείτ (Οι Συνήθεις Ύποπτοι, Στο όνομα του Πατρός) υποδύεται έναν ηλικιωμένο άντρα που ζει στον κατεστραμμένο από την κλιματική αλλαγή πλανήτη του 2055. Είναι ο διαχειριστής του «Παγκόσμιου Αρχείο», μιας αποθηκευτικής εγκατάστασης, στην πλέον χωρίς πάγους περιοχή της Αρκτικής, που περιλαμβάνει όλα τα ανθρώπινα επιτεύγματα, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή ο πλανήτης θα ξαναγίνει κατοικήσιμος.

Ο αρχειοθέτης αναρωτιέται γιατί δεν αποφύγαμε το μοιραίο, και στην αναζήτηση του μελετάει υλικό βίντεο με τις ιστορίες έξι χαρακτηριστικών ατόμων της εποχής, από το 1950 έως το 2008, πριν την καταστροφή.

Αυτό που κάνει την ταινία ακόμη πιο ξεχωριστή είναι ο τρόπος που επέλεξε η σκηνοθέτης για την παραγωγή και διανομή της. Είναι πράγματι επαναστατικό πως ο προϋπολογισμός των 490 χιλιάδων ευρώ συγκεντρώθηκε από τις εισφορές ενός πλήθους συνολικά 228 επενδυτών, που αγόρασαν μετοχές της ταινίας που ξεκινούσαν από 500 ευρώ. Αυτό έδωσε την δυνατότητα στην σκηνοθέτη να νοιώθει πραγματικά ανεξάρτητη στην έκφραση της αλλά και είχε στην διάθεση της ένα έτοιμο δίκτυο εθελοντών που βοήθησαν σε κάθε φάση της παραγωγής. Η πρωτοφανής αυτή οργάνωση έγινε το θέμα σε αρκετά άρθρα εφημερίδων και βοήθησε και στην διαφήμιση της ταινίας.

Για την βραδιά της πρεμιέρας, η ομάδα παραγωγής μελέτησε κάθε πλευρά της έτσι ώστε να είναι η πρώτη πραγματικά οικολογική πρεμιέρα. Ακόμη και τα οχήματα που θα μεταφέρουν τους συντελεστές κινήθηκαν με βιοκαύσιμα από ανακυκλωμένο λάδι τηγανίσματος από φαστ-φουντ του Λονδίνου, η μαρκίζα του θεάτρου έπαιρνε ρεύμα από φωτοβολταϊκά πάνελ και το θέατρο θα θερμαινόταν με 5000 εφημερίδες που μαζεύτηκαν από το μετρό. Το ενεργειακό αποτύπωμα της ταινίας υπολογίστηκε πως είναι 94,270 Kg Co2 ίσο, δηλαδή, με τις ετήσιες εκπομπές για 8 ευρωπαίους πολίτες.

Η ταινία επίσης παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να επηρεάσει αυτούς που θα πάρουν τις σημαντικότερες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Θα είναι επίσης μέρος της καμπάνιας της WWF και της Greepeace που θα καταλήξει στην Σύνοδο της Κοπενχάγης τον Δεκέμβριο.

Ολές οι πληροφορίες για την ταινία βρίσκονται στη σελίδα www.ageofstupid.net . Η ταινία αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα μέσα στο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου