Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014


Ακόμα και ένας κούκος, θα φέρει την Άνοιξη! Η καταδίκη του χρυσαυγίτη οδηγού του ΟΑΣΘ δημιουργεί νομολογιακό προηγούμενο, η αυτοοργάνωση των πολιτών δημιουργεί την ελπίδα

Τετάρτη, 26 Φεβ. 2014
Τομή στη νομολογία αποτελεί η επιβολή  ποινής φυλάκισης δέκα μηνών, με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ, από το Δ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης εις βάρος οδηγού του ΟΑΣΘ, για άρνηση παροχής υπηρεσίας για λόγους ρατσιστικής συμπεριφοράς, επειδή ο ίδιος υποχρέωσε δύο αφρικανικής καταγωγής επιβάτες να αποβιβαστούν από λεωφορείο του Οργανισμού. Και τούτο διότι η ενσωμάτωση από τη χώρα μας της «αρχής της ίσης μεταχείρισης» (ν.3304/2005), είχε μείνει εν πολλοίς ανεφάρμοστη, ενώ η αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές είναι έως και ανύπαρκτη, παρά την αλματώδη αύξηση  των ρατσιστικών κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Η νομολογιακή μεταστροφή που επιχειρείται με την εν τοις πράγμασι αναγνώριση και εφαρμογή της «αρχής της ίσης μεταχείρισης», υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν  αυτονόητη για σε  μία  Δημοκρατία, υπό τις παρούσες όμως θεωρείται κατάκτηση. Ο οδηγός του λεωφορείου, που δεν δίστασε να δηλώσει ότι ανήκει στη Χρυσή Αυγή, παραθέτοντας και άλλα προσωπικά στοιχεία προς ενδυνάμωση του ισχυρισμού του (τατουάζ κοκ), αρνήθηκε την παροχή υπηρεσίας για λόγους φυλετικής καταγωγής παραβιάζονταςάμεσα την αρχή ίσης μεταχείρισης βάσει της οποίας, εκτός των άλλων, η πρόσβαση στη διάθεση και την παροχή αγαθών και υπηρεσιών που διατίθενται (συναλλακτικά) στο κοινό στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (άρθρο 4 παρ.1η του ν. 3304/2005), οφείλει να είναι απρόσκοπτη.
Για τους Οικολόγους Πράσινους η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας στα ζητήματα της αντιμετώπισης του ρατσισμού με τα κοινοτικά και τα διεθνή πρότυπα, αλλά πολύ περισσότερο η εφαρμογή της είναι το ζητούμενο. Η ευθεία σχέση μεταξύ ατιμωρησίας και αύξησης των κρουσμάτων ρατσισμού είναι αποδεδειγμένη και οι ευθύνες που βαραίνουν την αστυνομία και  τη δικαστική εξουσία είναι τεράστιες. Όπως ευθύνες έχουν άλλωστε και οι υπηρεσίες που οφείλουν να διενεργούν αμερόληπτες και αντικειμενικές ΕΔΕ και βέλτιστα να δημοσιεύουν τα αποτελέσματα όσων έχουν ολοκληρωθεί, για να υπάρχει διαφάνεια και δημοσιότητα προς όφελος του πολίτη. Στην εν λόγω περίπτωση, ο ΟΑΣΘ, ο οποίος δεν διεξήγαγε, ως όφειλε, μια αμερόληπτη έρευνα για το γεγονός, δεν κάλεσε ποτέ μάρτυρες για μία αυτοπρόσωπη ή  κατ' αντιπαράσταση με τον οδηγό κατάθεση και εξέταση του γεγονότος, οφείλει τώρα να εφαρμόσει χωρίς περαιτέρω κωλυσιεργίες, τις πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Προσωπικού, σεβόμενος το επιβατικό κοινό, αλλά και τη νομιμότητα. Δεδομένου ότι το εν λόγω κρούσμα στον ΟΑΣΘ δεν είναι το πρώτο, η ανάγκη για  μεγαλύτερο κοινωνικό έλεγχο σε ζητήματα λειτουργίας του Οργανισμού, καθώς και για την  επικαιροποίηση του κανονισμού λειτουργίας του, είναι επιτακτική.
Παράλληλα όμως η αυτοοργάνωση, η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα των ίδιων των πολιτών έχουν βαρύνουσα σημασία. Γιατί πέρα από τους δικαστικούς λειτουργούς που εφάρμοσαν, ως όφειλαν, το νόμο, οι ίδιοι οι πολίτες έπαιξαν τον καταλυτικό ρόλο. Ήταν μία αυτόπτης μάρτυρας, μέσα σε ένα λεωφορείο γεμάτο κόσμο, που αποφάσισε να βγάλει το περιστατικό από το σκοτάδι και ήταν μια ομάδα αντιφασιστών δικηγόρων από Θεσσαλονίκη, η NAFTHA, που ανέλαβε εξ ολοκλήρου να φέρει εις πέρας την υπόθεση. Ήταν οι πολίτες.
Για τους Οικολόγους Πράσινους το μέλλον ανήκει στους πολίτες.
Αυτοί δείχνουν το δρόμο.
Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου