Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ο Ζοζέ Μποβέ και η Σκα Κέλλερ επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων για τις ευρωεκλογές


Η Ευρώπη να αφήσει πίσω τον εθνικισμό και τον εγωισμό, δηλώνει ο Γάλλος αγροτοσυνδικαλιστής
Ο γνωστός Γάλλος Ζοζέ Μποβέ και η Γερμανίδα ακτιβίστρια Σκα Κέλλερ επιλέχθηκαν ως οι δύο συν-επικεφαλής των Πράσινων στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Αναδείχθηκαν νικητές των πρώτων Προκριματικών εκλογών που έγιναν σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με διαδικτυακή ψηφοφορία, ανοιχτή στη συμμετοχή όλων των πολιτών άνω των 16 χρόνων. Ο Ζοζέ Μποβέ και η Σκα Κέλλερ θα είναι οι επικεφαλής στην τρίτη κοινή συμμετοχή των Ευρωπαίων Πράσινων στις ευρωεκλογές, δηλ. των ενωμένων Πράσινων κομμάτων της Ευρώπης, για να διαδοθεί το μήνυμα ότι μπορούν να φέρουν στην Ευρώπη την αλλαγή που τόσο χρειάζεται.
 
Στις εκλογές ψήφισαν συνολικά 22.656 άτομα. Συγκεκριμένα, η Σκα Κέλλερ πήρε 11.791 ψήφους, ο Ζοζέ Μποβέ 11.726, η Ρεμπέκα Χαρμς 8.170 και η Μόνικα Φρανσόνι 5.851 ψήφους.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στις Βρυξέλλες για την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Ζοζέ Μποβέ δήλωσε:
«Είναι τιμή μου ότι έχω επιλεγεί συν-επικεφαλής της προεκλογικής  καμπάνιας των Πράσινων  μέσα από τη διαδικασία των Πράσινων Προκριματικών εκλογών. Θα πρωτοστατήσω σε αυτή την εκστρατεία για να υπερασπιστώ μια Ευρώπη η οποία προστατεύει τις γυναίκες και τους άνδρες από την παγκοσμιοποίηση, που καταστρέφει θέσεις εργασίας και το περιβάλλον. Έχω δεσμευτεί για μια Ευρώπη που μοιράζεται τις συχνά απειλούμενες αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια Ευρώπη που μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στις κοινωνικές και οικολογικές οικονομικές κρίσεις, πιέζοντας για μια Νέα Πράσινη Συμφωνία με κατάλληλο προϋπολογισμό. Περισσότερο από ποτέ, για μένα η Ευρώπη το 2014 αποτελεί ένα ανατρεπτικό και ρεαλιστικό συνάμα όνειρο να αφήσει πίσω τον εθνικισμό και τον εγωισμό. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε περισσότερα από  μια καλύτερη Ευρώπη.»
Η Σκα Κέλλερ δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Ανυπομονώ για μια ενθουσιώδη προεκλογική εκστρατεία για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα είναι καθήκον μας ως συν-επικεφαλής να δώσουμε ευρωπαϊκή διάσταση στις εθνικές προεκλογικές εκστρατείες των Πράσινων κομμάτων. Ελπίζω και είμαι βέβαιη ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον ενθουσιασμό και το κίνητρο που έχω βιώσει κατά τη διάρκεια των Πράσινων Προκριματικών εκλογών. Στην καμπάνια μας, εμείς οι Πράσινοι θα είμαστε σαφείς για το τι εναλλακτικές οικολογικές λύσεις υπάρχουν για την Ευρώπη: μια δίκαιη και πράσινη διέξοδο από την κρίση, βάζοντας την ανεργία των νέων στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, το δίκαιο εμπόριο δεν είναι δωρεάν εμπόριο, πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, και περισσότερη δημοκρατία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με υποστήριξαν, καθώς και τις άλλες διεκδικήτριες από τις οποίες έμαθα πολλά.»
Η online ψηφοφορία των Πράσινων προκριματικών εκλογών έκλεισε την Τρίτη στις 18.00. Τους τελευταίους δυόμισι μήνες, πολίτες από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη μοναδική πράξη ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Οι Πράσινοι υποψήφιοι ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη για να εκθέσουν το όραμά τους για το μέλλον της ΕΕ, δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν άμεσα με πολίτες και δημοσιογράφους σε διάφορες πόλεις, διαδικτυακές συζητήσεις και ζωντανά στέκια.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είναι η μόνη πολιτική οικογένεια που επέλεξε να ανοίξει τη διαδικασία επιλογής των κορυφαίων πολιτικών της σε Ευρωπαίους που δεν είναι μέλη κάποιου πράσινου κόμματος. Οι Πράσινες Προκριματικές εκλογές έχουν θέσει ένα νέο δημοκρατικό πρότυπο. Με την ενθάρρυνση της νέας γενιάς των 16 και 17 ετών να λάβουν μέρος, δόθηκε και σ' αυτή τη γενιά μια φωνή για το μέλλον της Ευρώπης.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ο Ρέινχαρντ Μπουτικόφερ, συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (EGP), δήλωσε:
«Οι Πράσινες Προκριματικές εκλογές αποτέλεσαν ένα αξιόλογο πείραμα. Δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη, αλλά εισήλθαμε σε νέο έδαφος, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα: στην απόφαση σχετικά με την επιλογή των επικεφαλής οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο. Είχαμε τέσσερις εξαιρετικούς διεκδικητές και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε όλους από τα βάθη της καρδιάς μας. Έχουν κάνει μια θαυμάσια δουλειά. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τα κόμματα-μέλη μας, οι οποίοι ήταν αυτοί που κινητοποίησαν τους ψηφοφόρους μας. Όταν αυτά τα κόμματα-μέλη μας έδωσαν το πράσινο φως για αυτό το δημοκρατικό πείραμα το Νοέμβριο του 2013, έδειχναν μεγάλη εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. Μαζί έχουμε δείξει ότι είναι δυνατόν να έχουμε έναν πανευρωπαϊκό διάλογο. Όχι μόνο οργανώθηκαν δημόσιες συζητήσεις σε δέκα χώρες, αλλά επίσης πολλοί άνθρωποι από πολλές άλλες χώρες συμμετείχαν σε αυτά τα γεγονότα σε απευθείας σύνδεση.»

Ποιοι είναι οι Ζοζέ Μποβέ και Σκα Κέλλερ

Ο Ζοζέ Μποβέ είναι ευρωβουλευτής των Πράσινων, Γάλλος αγρότης, πολιτικός και κοινωνικός ακτιβιστής. Γεννήθηκε στην Ταλόνς, κοντά στο Μπορντό. Εργάσθηκε ως κτηνοτρόφος με κοπάδι από πρόβατα στο Λαρζάκ για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ήταν στην πρώτη γραμμή μιας σειρά κρίσιμων περιβαλλοντικών εκστρατειών όπως:
Η «πάλη για το Λαρζάκ» (στην οποία αγωνίστηκε για να προστατευθεί η τοπική κοινωνία από την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης), το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, το κίνημα κατά των μεταλλαγμένων και το κίνημα κατά της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου.
Το 2007 πήρε μέρος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι παλεύει για τους "ανθρώπους που δεν έχουν φωνή". Η έντονη και διαρκής παρουσία του στις κινητοποιήσεις τον καθιστά μια ισχυρή φωνή για την αλλαγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του οποίου είναι μέλος από το 2009.
Στο μανιφέστο του μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Προκλήσεις αυτού του αιώνα είναι παγκόσμιες, είτε στον τομέα της κλιματικής αλλαγής είτε της πυρηνικής ενέργειας, της ανάπτυξης ή της διαχείρισης των δημόσιων αγαθών, τη φτώχεια και την εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα της φύσης. Κανένα κράτος, όσο ένδοξο παρελθόν  κι αν διαθέτει δεν μπορεί να προχωρήσει μόνο του».
«Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι αντλούν από τη ζωτικότητα των κινημάτων για να βρουν την ενέργεια που χρειάζεται για να καταπολεμήσουν την αναβίωση της σκοτεινής πλευράς της Ευρώπης. Με την οικοδόμηση μιας υπερεθνικής δημοκρατίας και υπερβαίνοντας τις συμβάσεις του εθνικού πολιτικού μας πολιτισμού είμαστε σε θέση να βρούμε  ό, τι καλύτερο μας ταιριάζει.».
Η Σκα Κέλλερ είναι ευρωβουλευτής των Πράσινων, Γερμανίδα ακτιβίστρια, αγωνίστρια σε θέματα μετανάστευσης και πολιτικός. Γεννημένη στη Γερμανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, ονομάζει την καταπολέμηση του ρατσισμού και του διεθνισμού ως κατευθυντήριες αρχές της.
Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου στον τομέα Ισλαμικών Σπουδών, καθώς και τουρκικά και εβραϊκά και μιλά έξι γλώσσες. Υπήρξε μια παθιασμένη φωνή για τη χειραφέτηση της νεολαίας στην Ευρώπη -ένωσε την πράσινη νεολαία των γερμανών Πράσινων το 2001, και εκλέχτηκε ως συν-εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων την περίοδο 2005-2007. Εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009.
Δραστηριοποιείται στις Επιτροπές Ανάπτυξης, Διεθνούς Εμπορίου και στην Αντιπροσωπεία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ -Τουρκίας. Αποτελεί μια παθιασμένη φωνή εναντίον μιας «Ευρώπης-φρούριο» και συμμετέχει σε εκστρατείες για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.
Από το μανιφέστο της: «Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα γίνουν στη μέση μιας συζήτησης σχετικά με ποιο τρόπο θα εξελιχθεί η Ευρώπη. Η επίτευξη μιας προοδευτικής πλειοψηφίας θα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ. Εμείς οι Πράσινοι πρέπει να αγωνιστούμε για τις ιδέες μας σε κάθε χώρα και σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Θέλω να συμβάλω στην εξασφάλιση μιας ισχυρής Πράσινης παρουσίας σε όλη την Ευρώπη. Πολλά κόμματα-μέλη θα αντιμετωπίσουν μια σκληρή εκστρατεία το 2014. Από τη θέση των δύο συν-επικεφαλής είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε και να κάνουμε ορατή την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης οικογένειας. Είμαι πρόθυμη να συμμετέχω σε μια ευρωπαϊκή εκστρατεία για να αγωνιστούμε για τις Πράσινες ιδέες σε κάθε γωνιά της Ευρώπης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου