Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση τα -ούτως ή άλλως δομικά- προβλήματα των αγροτών


Μια παραγωγική τάξη, η αγροτική, έχει καταρρεύσει και αγωνίζεται για άλλη μια φορά για την επιβίωσή της, ακριβώς επειδή απέτυχε η αγροτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απέτυχε, διότι δε μπόρεσε να :
-προσφέρει ένα αξιόπιστο ΟΣΔΕ, βασικό εργαλείο άσκησης της αγροτικής πολιτικής, 
-ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες  και ορίσει τους μόνιμους βοσκοτόπους για τη κτηνοτροφία,
-θέσει αξιόπιστες βάσεις των γεωχωρικών δεδομένων για τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα.
-δημιουργήσει Αγροτικό Επιμελητήριο με σαφές θεσμικό πλαίσιο για την Πράσινη αγροτική επιχειρηματικότητα και τους Νέους γεωργούς,
-ολοκληρώσει τις εγκρίσεις των Σχεδίων βελτίωσης και δεν έχει προσφέρει ακόμη χρηματοδοτικά εργαλεία και εγγυήσεις  για 7.600 Επενδυτικά Σχέδια σε αντίθεση με τις ταχύτατες διαδικασίες που ισχύουν σε άλλους κλάδους της οικονομίας. 
Το να είναι κάποιος επαγγελματίας αγρότης και ειδικότερα Νέος γεωργός στη χώρα σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση, με πολλές οικολογικές παραμέτρους που κι αυτή η κυβέρνηση αγνοεί, με επικίνδυνες συνέπειες για την παραγωγική μας βάση.  Η Γεωργική έρευνα δεν έχει καμία κοινωνική ανταποδοτικότητα, οι καλές γεωργικές πρακτικές είναι ανύπαρκτες αφού δεν υπάρχουν αγροτικά σχολεία και δομές να τις διοχετεύσουν στους νεότερους. Η προβληματική επιβίωση των Νέων γεωργών, δίχως την παραμικρή Επιμελητηριακή, Τεχνική και χρηματοδοτική υποστήριξη συνδέεται με τα διαρθρωτικά και δομικά προβλήματα της Ελληνικής Γεωργίας. Μια κατάσταση προβληματική, που η πολιτική εκμετάλλευση από την όποια πολιτική δύναμη, δεν προσφέρει καμιά λύση.
Οι
Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε τα αιτήματα των αγροτών, για ισότιμη πρόσβαση τους σε πόρους, γνώσεις ,τεχνικές συμβουλές και εγγυήσεις, ώστε να επιβιώσουν οικονομικά σε εποχή κρίσης. Εκτιμούμε ότι το κλείσιμο των εθνικών οδών δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, απλά τα μεταφέρει σε άλλους κλάδους που εξ ίσου απειλούνται με κατάρρευση. Η κοινωνική ένταση, από πρακτικές που η μια κοινωνική ομάδα στρέφεται εναντίον άλλων, δεν οδηγεί πουθενά.
Λέμε, λοιπόν, ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ:
-της προβληματικής επιβίωσης των αγροτών
-της κοροϊδίας όλων των κυβερνήσεων
- του ξεπερασμένου υφιστάμενου αγροτικού μοντέλου
- των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς.
Λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΩΝ:
- της Ποιοτικής γεωργίας
-
των Δικτύων παραγωγών καταναλωτών για απευθείας διακίνηση προϊόντων
-
της Στήριξης των πληθυσμών της υπαίθρου
-
των νέων μορφών δράσης που ενώνουν και δε διχάζουν την κοινωνία
-της
Ενίσχυσης των Αγροτικών Συνεταιριστικών Ομάδων που διαθέτουν επιχειρησιακό σχέδιο, από την παραγωγή του προϊόντος μέχρι την τυποποίηση και προώθησή του
-της
Ενημέρωσης των αγροτών για νέους τύπους καλλιεργειών αλλά και για τάσεις που επικρατούν στις Διεθνείς αγορές
 -της
Παραχώρηση προς εκμετάλλευση αξιοποιήσιμης Δημόσιας Γης
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ταυτόχρονα επείγουσα τη συνάντηση δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων, που εκπροσωπούν τη γεωργική βάση, με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, με κύριο στόχο τις αμοιβαίες δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός μικτού Παρατηρητηρίου καλής εκτέλεσης των αμοιβαίων συμφωνιών.

Η Θεματική Ομάδα Γεωργίας των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, τηλ. 6977239066
Κώστας Κούτσικος, τηλ. 6977830413

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου