Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Άνθρωποι και οικοσυστήματα δηλητηριάζονται από την μη σωστή διαχείριση των φυτοφαρμάκων











Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας με τον οργανωτικό υπεύθυνο Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας Τηλέμαχο Σπασίδη επισκέφθηκαν το Μελισσοχώρι για το γνωστό θέμα με τα φυτοφάρμακα. Με έκπληξη είδαν ότι τα άδεια μπουκάλια με φυτοφάρμακα ήταν ακόμη στην θέση τους (δεν ασχολήθηκε κανένας με αυτά) μάλιστα στο ένα σημείο υπήρχε ανεξέλεγκτη φωτιά και καίγονταν οι άδειες συσκευασίες. Όχι μόνο δεν γίνεται σωστή διαχείριση των συσκευασιών αλλά δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα με την καύση τους.
Επισημαίνουμε ότι στις όχθες των καναλιών καθώς και στο κανάλι που οδηγεί το νερό στη Κάρλα, υπάρχουν ακόμη σωροί από άδεια μπουκάλια φυτοφαρμάκων. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να μεταφερθούν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων στο επιφανειακό και υπόγειο νερό, να εισαχθούν στη διατροφική αλυσίδα και τέλος να συγκεντρωθούν στην Κάρλα όπου προβλέπεται να γίνει η επανασύσταση του βιότοπου.
Διερωτόμαστε, τι στιγμή που άνθρωποι και οικοσυστήματα δηλητηριάζονται καθημερινά, αν υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση σε αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα και καταγγέλλουμε την ανεπάρκεια των αρχών ελέγχου που με την ανοχή τους, το πρόβλημα γίνεται οξύτατο, σε κάθε καλλιεργητική περίοδο.
Με βάση το παραπάνω επανερχόμαστε στους αρμόδιους για να μας απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα :

  • εάν οι αγρότες έχουν εκπαιδευτεί στη διαχείριση των επικινδύνων υπολειμμάτων στις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων;
  • εάν γίνετε έλεγχος, για τη σωστή διαχείριση των άδειων συσκευασιών, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων;
  • εάν εφαρμόζονται οι ποινές που προβλέπονται από τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής;
  • εάν οι αρμόδιες αρχές συγκεντρώνουν τις άδειες συσκευασίες από κοινόχρηστους χώρους σε τακτά χρονικά διαστήματα;

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου