Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ρύπανση κτηνοτροφικών αποβλήτων στην Ελασσόνα








Στα πλαίσια της περιοδείας μας στη περιοχή της Ελασσόνας επισκεφθήκαμε και τον οικισμό Κλεισούρα όπου διαπιστώσαμε ότι στο ρέμα Τχάλμα και στη θέση Μπαρούκα έχει δημιουργηθεί πρόχειρο χωμάτινο φράγμα. Η περιοχή βρίσκεται κοντά στο δρόμο Ελασσόνας – Δεσκάτης και πριν τον οικισμό Βλανίδα. Πίσω από το φράγμα έχει συγκεντρωθεί σημαντική ποσότητα νερού με ενδείξεις ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα ρύπων. Το νερό είναι στάσιμο, η επιφάνειά του είναι καταπράσινη επίσης υπάρχουν και δυσάρεστες οσμές. Σας επισυνάπτουμε σχετικές φωτογραφίες καθώς και απόσπασμα εξαρτημένου χάρτη του κτηματολογίου με την ακριβή θέση του φράγματος. Μετά από επικοινωνία με κατοίκους μας είπαν ότι πάνω από την θέση του φράγματος υπάρχουν αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες. Παρακαλούμε να μας διαθέσετε στοιχεία για τα παρακάτω ερωτήματα, επικαλούμενοι το δικαίωμα πρόσβασης του κοινού στις αρχές για την παροχή πληροφοριών σχετικά με το περιβάλλον (1 και 3 της ΚΥΑ 11764/653/16.3.2006 ΦΕΚ Β' 327) και στα διοικητικά έγγραφα (5&1 Ν. 2690/1999 Κώδικα διοικητικής διαδικασίας ΦΕΚ Α' 45).
Ειδικότερα θα θέλαμε να μας γνωρίσετε στοιχεία που αφορούν :
  • Την έγκριση της τεχνικής μελέτης κατασκευής του φράγματος, και τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς όρους του έργου.
  • Ελέγχους και αποτελέσματα ελέγχων των Υπηρεσιών σας που έγιναν σχετικά με την ορθή διαχείριση των Κτηνοτροφικών αποβλήτων Βουστασίων –ποιμνιοστασίων της περιοχής που σας περιγράφουμε και φωτογραφίες επισυνάπτουμε.
  • Την αποδεκτή περιβαλλοντική διαχείριση αποβλήτων κτηνοτροφικής προέλευσης (Βουστασίων και ποιμνιοστασίων με αμελκτήρια)
  • Ενέργειές σας για την τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων ασύδοτων κτηνοτροφικών μονάδων αλλά και για ενέργειες που υπονομεύουν το καλό όνομα προσπαθειών να αναδείξουν τα τοπικά κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής Ελασσόνας (Αρνάκι και κατσικάκι ΠΟΠ Ελασσόνας )
  • Αν έχουν γίνει ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη περιοχή ή ποιες ενέργειες προτίθεστε να κάνετε και τέλος ποιον θα επιβαρύνει το κόστος της αποκατάστασης (Περιβαλλοντική Ευθύνη).

Είναι κοινή διαπίστωση όλων όσων επιλέξαμε να ζήσουμε και να εργαστούμε στην ύπαιθρο χώρα,
ότι «πουλάμε» Περιβάλλον και το καλό όνομα των Τοπικών μας Προϊόντων. Αυτά ανήκουν συλλογικά σε όλους μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τα υπονομεύσει . Οι Οικολόγοι Πράσινοι αγωνιζόμαστε στη κατεύθυνση αυτή και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο που θα διαφυλάσσει τον περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής μας.

Αναμένοντας δικές σας ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου