Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα φυτοφάρμακα στην Ελλάδα



















Διευκρινήσεις για παράνομα φυτοφάρμακα και διαχείριση συσκευασιών τους, ζητά από την Κομισιόν ο Μ. Τρεμόπουλος


Δύο ερωτήσεις προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Μ. Τρεμόπουλος, για τα παράνομα φυτοφάρμακα και για τη διαχείριση των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων.
Με αφορμή καταγγελίες για διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα για την ουσία Trifluralin, ο Μ. Τρεμόπουλος επισημαίνει ότι το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο. Υπολογίζεται ότι το 2010 τα παράνομα φυτοφάρμακα αντιστοιχούσαν στο 15% της ελληνικής αγοράς προϊόντων φυτοπροστασίας, και στο 5-7% της ευρωπαϊκής. Με βάση τα στοιχεία αυτά και το γεγονός ότι στη μάχη για την αποτροπή της διακίνησής τους έχουν καταγραφεί σοβαρά γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν τι βελτιώσεις προτίθεται να κάνει.
Στην Ελλάδα, επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους να απορρίπτονται ανεξέλεγκτα ή να καίγονται, επιβαρύνοντας έτσι με τοξικές ουσίες το έδαφος, τον αέρα και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στη Θεσσαλία, καθώς οι ποσότητες γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται είναι μεγάλες. Τα ερωτήματα προς την Κομισιόν αφορούν το κατά πόσο είναι υποχρεωμένα τα κράτη μέλη να διαχειρίζονται επαρκώς τα γεωργικά απόβλητα και ιδιαίτερα τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων, και αν έχει λάβει ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για τους φορείς διαχείρισης αγροτικών αποβλήτων.
«Το κακό με τα φυτοφάρμακα έχει παραγίνει!», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.«Άνθρωποι και οικοσυστήματα δηλητηριάζονται καθημερινά, αλλά δεν γίνονται επαρκείς παρεμβάσεις ούτε καν για τα παράνομα φυτοφάρμακα. Αποτέλεσμα είναι, ασυνείδητα κυκλώματα να συνεχίζουν την εμπορία τους, αλλά και πολλοί ανενημέρωτοι αγρότες να τα χρησιμοποιούν. Συσκευασίες και μπουκάλια φυτοφαρμάκων πετάγονται στο περιβάλλον με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Παράλληλα με τη γενικότερη αντίθεσή μας στη χημική γεωργία και τη στάση μας υπέρ της βιολογικής γεωργίας, θεωρούμε απόλυτη προτεραιότητα να σταματήσει τώρα η διακίνηση παράνομων ουσιών και το κάψιμο των συσκευασιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου